Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler tonåringar skippade sprutan

/
  • Ronny Wallberg, 19, och hela hans familj och vaccinerade sig på tisdagen. – Jag vill inte bli sjuk så därför valde jag att vaccinera mig. Men jag trodde att sprutan skulle göra ont, säger Ronny och ler.

Nu är vaccineringen av skolbarn mot svininfluensan i Ljusdals kommun avslutad. Allt har gått bra, men det är stor skillnad på vaccinationsfrekvensen mellan låg- och mellanstadiebarn och ungdomar på högstadiet.

Annons

– Det är väldigt intressant, för det är ungefär samma bild man har sett på anda håll, till exempel i Gävle, berättar Marianne Sköld, skolläkare.

Högsta vaccinationsfrekvensen har skolorna i Ramsö och Los, med 83 – 85 procent vaccinerade elever. Där är alla elever medräknade, från förskolebarn till och med högstadieelever.

På låg- och mellanstadiet i skolorna i Järvsö, Färila och Gärdeåsskolan i Ljusdal har runt 73 procent av barnen vaccinerat sig. På låg- och mellanstadiet i Stenhamreskolan, Ljusdal, har 80 procent av eleverna tagit sprutan.

Men när det kommer till högstadierna sjunker siffran raskt, med i runda tal tio procent. På högstadierna på Stenhamreskolan, Tallbacken, i Färila och Järvsö ligger siffran på mellan 60 och 69 procent.

I tisdags kväll avslutades vaccineringen av barn i åldrarna 6 till 19 år i Ljusdals kommun.

Det är skolsköterskorna som har skött vaccineringen av skolbarnen, fast ute i de speciella vaccinationslokalerna.

Nu är skolsköterskorna tillbaka på plats i skolorna igen.

Och vaccineringarna rullar vidare med resterande grupper.

Mer läsning

Annons