Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lever på bidrag

Utbetalningarna av försörjningsstöd i Ljusdals kommun fortsätter att öka kraftigt. Årets första kvartal spräckte budgeten med drygt 1,2 miljoner kronor.
– Det innebär 5 miljoner kronor över budget på ett helt år, säger Thomas Renshammar, chef för individ- och familjeomsorgen samt socialpsykiatrin på kommunens omsorgsförvaltning.

Annons

Omsorgsnämndens budget för försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag, ligger i år på 11,6 miljoner kronor, samma summa som i fjol. Det innebär att varje krona som överstiger fjolårets notering spräcker budgeten med samma belopp.

Margareta Larsson, enhetschef för ekonomi- och vuxengruppen på omsorgsförvaltningens avdelning för individ- och familjeomsorg, konstaterar att det var 34 nybesök under mars jämfört med 19 under februari. Totalt fick 348 hushåll försörjningsstöd under första kvartalet, en ökning med 68 jämfört med samma period i fjol.

Det är nya grupper som kommer till socialtjänsten på grund av att de inte får någon – eller i varje fall inte tillräcklig – ersättning från arbetslöshets- eller sjukförsäkringen.

Mer läsning

Annons