Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler föds än avlider i Ljusdal

/

Fler födda än avlidna. Maj var en annorlunda månad för Ljusdals kommuns befolkningsstatistik.

Annons

Det är inte ofta nuförtiden som det går att sätta ett plus i kolumnen för födelsenetto i SCB-statistiken för Ljusdal och många andra jämförbara kommuner.

I fjol hade Ljusdals kommun ett underskott där på 113 personer vilket innebar att det bara var Bollnäs (-120) som hade en dystrare statistik vad gäller födelsenettot.

Detta år började illa för Ljusdal också med fler avlidna än födda under de fyra första månaderna. Då föddes mellan åtta och 19 barn per månad.

Men i maj hände något. Då föddes 26 barn i Ljusdals kommun samtidigt som endast 21 kommuninvånare avled.

Även om maj såg bra ut när det gäller nyfödda finns det ändå risk för att kommunen hamnar runt bottennoteringarna från 1990-talet på runt 155 födda per år. Under årets fem första månader har det fötts 76 barn i Ljusdals kommun.

Att folkökningen i maj blev sju personer beror även på Ljusdals fortsatta överskott i flyttkolumnen.

Under maj flyttade 60 personer till Ljusdals kommun medan 58 flyttade ut.

Det var invandringsöverskottet på elva personer som gav ett plus eftersom Ljusdal visade ett underskott i maj när det gäller flyttningar inom landet.

Flyttrenden följer också den tidigare månadsstatistiken. Även i mars och april fick Ljusdals kommun en liten folkökning till följd av att det var fler som flyttade in än ut.

Under samtliga månader i år har Ljusdal haft ett invandringsöverskott. När det gäller inrikesstatistiken har kommunen bara plus för januari och april.

Vid utgången av maj hade Ljusdals kommun 18 963 invånare. Det är 14 fler än på nyårsnatten.

Mer läsning

Annons