Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskodlare kräver att ledning lagas

Genom sitt juridiska ombud kräver Tallåsens laxodling att länsstyrelsens föreläggande att Ljusdals kommun ska ansvara för att se till att vattenledningen till kläckeriet vid Kvarndammen i Tallåsen fungerar.

Annons

Det sker i en inlaga till mark- och miljödomstolen, där Ljusdals kommun överklagat länsstyrelsens föreläggande.

I sin inlaga skriver Tallåsens laxodling att man övervägt att ta över ansvaret och ägande av vattenledning enligt ett avtalsförslag från kommunen. När kommunen Sedan ansökte om utrivning av Kvarndammen och en tröskeldamm i Sillerboån stod det klart att de yrkanden som kommunen framfört innebar en totalskada för laxodlingen. Vattennivån skulle sjunka då kommunen önskade återställa Kvarndammen till de förhållanden som rådde innan dammen anlades. Därför fanns det inga skäl för Tallåsens Laxodling att ta över ägande och ansvar för ledningen, heter det bland annat i inlagan.

Den lösning som kommunen erbjudit förser inte kläckeriet med tillräcklig mängd vatten för att det ska kunna användas för uppfödning av Mellanljusnanöring.

Under 2010 och 2011 har kläckeriet inte kunnat användas för att från rom föda upp Mellanljusnanöring, något som orsakat stor skada för Tallåsens laxodling, sägs i inlagan.

Mer läsning

Annons