Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskar på grönbete

/
  • Gräskarparna verkade inte ha något emot sitt nya hem.
  • Sven Görgård, som är den som kom med idén att plantera gräskarp i Edevågen, förevigar Owe och Sven-Åke Wiklund när de ska till att släppa ut fiskarna.
  • De 20 gräskarparna kom till Edevågen i tre stora kartonger.
  • Det är nästan svårt att se var sjön börjar, så igenväxt är Edevågen nu.
  • Sven-Åke Wiklund släpper ut den första gräskarpen i Edevågen.
  • Omkring 700 gram väger karparna nu, men eftersom de äter så mycket växer de snabbt och kommer förhoppningsvis snart att väga flera kilogram.

Den lilla sjön Edevågen har de senaste åren börjat växa igen. Men nu ska det bli ändring på det. Och de som ska fixa det är 20 gräsätande fiskar – så kallade gräskarpar.

Annons

I tre stora kartonger anlände de 20 gräskarparna till Edevågen efter att ha färdats på de svenska vägarna i nära 18 timmar.

– De åkte från Växjö vid 17 i går, säger Nils-Erik Eriksson, Järvsö fiskevårdsområde.

Tillsammans med fiskevårdsområdets Sven-Åke Wiklund, Owe Wiklund och den närboende Sven Görgård bär Nils-Erik Eriksson ner kartongerna till vattnet. Man hör tydligt hur fiskarna börjar sprattla inne i lådorna.

Sven Görgård, som har ett sommarställe alldeles intill Edevågen, är den som kom med idén att plantera ut gräskarp i Edevågen.

– Edevågen kommer att försvinna om den fortsätter att växa igen i den här takten. När jag var liten var vågen öppen. Visst fanns det vass då också men inte så här mycket, säger han och blickar ut över vattnet.

Efter att ha grubblat över problemet och gjort viss efterforskning tog Sven Görgård kontakt med Järvsö fiskevårdsområde för att höra om de var intresserade av att sätta ut gräskarp i vattnet.

– Efter det har det gått jättefort, säger Sven Görgård.

– Vi har provat tidigare att klippa vassen här men det gick inte så bra, och det ligger ju i vårt uppdrag att förvalta vattnen så det är klart vi ville prova gräskarp, säger Nils-Erik Eriksson.

Gräskarpen är känd för att den enbart äter växter. Och det gör att den kan äta stora mängder. Under sommarhalvåret äter en gräskarp normalt växter motsvarande den egna vikten per dygn.

Förhoppningen är att gräskarparna ska hjälpa till att återställa Edevågen till sitt ursprungliga, spegelblanka skick.

– Det är av allmänintresse tycker jag, att vi kan restaurera en av sjöarna här, säger Sven Görgård.

Mer läsning

Annons