Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem elever förlorade bidrag

Under läsåret 2010/2011 skolkade fem gymnasieelever i Ljusdal så mycket att de blev av med studiebidraget. Det är fler än förra året, men betydligt färre än riksgenomsnittet.

Annons

I hela landet fick 4,3 procent av alla gymnasister sitt studiebidrag indraget förra läsåret. Det är rekordmånga och motsvarar över 16 200 personer. I Ljusdal har antalet ökat från färre än tre elever läsåret 2009/2010 till fem elever det senaste läsåret. Men Ljusdal ligger fortfarande långt under riksgenomsnittet.

– Fem personer av ungefär 750 är förhållandevis lite, men det är ändå inte bra att det händer. Innan det går så långt att studiestödet dras in har det varit en process med olika åtgärder och elevvårdskonferenser, säger Johnny Holmgren, en av rektorerna på Slottegymnasiet.

Johnny Holmgren är övertygad om att den stora skillnaden mellan storstäder som Stockholm och mindre orter som Ljusdal inte beror på att man är sämre på att rapportera här.

– I Stockholm är det ofta stora skolor där de tappar den personliga prägeln. På Slottegymnasiet är alla sedda, ingen glöms bort. Det här är en skola där trivseln är hög och en del av dem som skolkar är i skolan men låter bli att gå till lektionerna, säger han.

Mer läsning

Annons