Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel neka Färilabo vapen

Det var fel av polisen att neka en Färilabo tillstånd att inneha ett enhandsvapen för bland annat grytjakt.

Annons

Det hävdar förvaltningsrätten i Falun som upphäver Gävleborgspolisens beslut i ärendet och skickar tillbaka målet för fortsatt handläggning.

Anledningen till att polisen i Gävleborg i juli i fjol avslog Färilabons ansökan var att mannen inte bedriver fällfångst eller grytjakt i tillräcklig omfattning.

Färilabon överklagade beslutet till förvaltningsrätten och framhöll att han bedriver en synnerligen omfattande fällfångst på räv och grävling samt på kråkfåglar.

Enligt beslutet från förvaltningsrätten framgår det att Färilabon under åren 2007-2010 avlivat fyra eller fem rävar per år. I fjol blev det dessutom två grävlingar och 15 kråkfåglar.

Polisen håller fast vid sitt beslut och tillägger att Färilabon redan har ett lämpligt avlivningsvapen, ett kulgevär i samma kaliber som det enhandsvapen som han sökt tillstånd för. Polisen anser också att grytjakten inte bedrivs i sådan omfattning att Färilabon ska ha det sökta tillståndet.

Förvaltningsrätten hävdar i sitt beslut att Färilabons fällfångst under de senaste jaktsäsongerna varit så omfattande att den uppfyller Rikspolisstyrelsens krav på minst fem större djur. Därför måste polisen fortsätta handläggningen av vapenärendet.

Mer läsning

Annons