Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsfusion ger färre anställda

Det behövs färre anställda när kommunens fastighetsskötsel samordnas med det egna bostadsbolaget Ljusdalshem. Men så långt det är möjligt ska minskningen ske genom naturlig avgång.

Annons

Det är slutligen kommunfullmäktige som avgör. Men på torsdagen tog kommunstyrelsen ett inriktningsbeslut i frågan där sex av sju partier i nämnda församling var överens.

Det var bara Socialradikala Demokraterna som hade en annan uppfattning eftersom de hävdade att det tagits för liten hänsyn till de anställdas synpunkter och yrkade därför (förgäves) på återremiss.

Majoriteten ställde upp på de sex beslutspunkterna som bland annat innebär att kommunens och Ljusdalshems fastighetsförvaltning samordnas enligt konsultutredningen som gjorts men att ägarrollen utreds vidare.

Kommunens städenhet samordnas inte med Ljusdalshem.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick oppositionen med sig på tilläggsyrkandet om "samgående med varsamhet". Det innebär att övertalighet ska lösas med naturlig avgång så långt det är möjligt och att ambitionen ska vara att göra mer jobb i egen regi i stället för att köpa tjänster. Förslaget tog också upp kompetensutveckling och vilka rekryteringar som behöver göras i framtiden.

– Det talas om 5-10 miljoner i årlig besparing. Men blir det bara 4 miljoner kronor som kan användas till skola och omsorg räcker det för mig, sa kommunstyrelsens förste vice ordförande Kenneth Forssell (V).

Mer läsning

Annons