Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre super på allmän plats

Ljusdals kommuns nya ordningsföreskrifter har minskat alkoholkonsumtionen på gator och torg. Det hävdar polisen i en utvärdering som kommunen gjort. Även skidbackarna har märkt av färre ovälkomna besök när de är stängda.

Annons

Med ordningsskrifterna från 2007 vill kommunen bland annat ge polisen möjlighet att ingripa mot personer som dricker alkohol ute i det fria inom på karta markerat område i tätorterna Ljusdal, Järvsö och Färila.

I en utvärdering av de nya föreskrifterna berättar polisen att den efter nyordningen beslagtagit alkohol vid 59 tillfällen under varav 37 inom den så kallade alkoholfria zonen. Det skedde i två fall i Järvsö och resterande i Ljusdal. En ordningsbot (böter 500 kronor) har utfärdats. De flesta av polisens ingripanden har dock berört ungdomar som inte haft åldern inne och då förverkas alkoholen utan stöd av de lokala ordningsföreskrifterna.

Polisen räknar inte med att alkoholkonsumtionen i kommunen minskat. Men behovet av ingripande har minskat eftersom till exempel missbrukare numera lämnar den alkoholfria zonen redan när de ser poliserna.

Mer läsning

Annons