Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre nämnder och mer i bolagsform

Samhällsbyggnadsnämnden försvinner och tekniska frågor hamnar i ett utskott under kommunstyrelsen. Fastighetsavdelning, VA och renhållning förs över till bolag.
Det kan bli resultatet av kommunens omorganisation.

Annons

Kommunens demokratiberedning har gett kommunchefen Nicklas Bremefors grunderna för en utredning om hur den politiska organisationen kan komma att se ut från och med nästa år.

Samhällsbyggnadsnämnden försvinner i demokratiberedningens förslag. Politiskt hamnar de tekniska frågorna i ett utskott under kommunstyrelsen. På nuvarande samhällsbyggnadsförvaltningen kan fastighetsavdelningen, Ljusdal Vatten och renhållningen hamna i bolag.

– Vi ska se om det går att samordna Ljusdalshem med kommunens och de kommunala bolagens fastigheter. Vi ser också över om energibolagen kan ta emot VA och renhållning, säger Nicklas Bremefors.

Två stora verksamhetsnämnder, det som i dag är omsorgsnämnden och barn- och utbildningsnämnden, dominerar på verksamhetssidan.

En myndighetsnämnd föreslås också för att till exempel kommunens tekniska verksamhet inte ska bevilja sig själv tillstånd.

I maj väntas kommunchefen ha lagt sitt förslag till ny organisation för både politik och förvaltning. Meningen är att ha allt klart till valet så att nyordningen kan införas vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons