Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre bönder brukar mera åker

Antalet jordbruksföretag i Ljusdals kommun har halverats de senaste 30 åren, men den brukade arealen och djurantalet har inte alls minskat lika mycket.

Annons

Det visar statistik från Jordbruksverket.

Det här är inget som är unikt för Ljusdal.

– Trenden är densamma i omgivande län, det syns tydligt, säger Jonas Hammarstrand, som jobbar med statistik på Jordbruksverket.

Det är glädjande att den åkermark som finns är hävdad, tycker Jan Thorén, länets LRF-ordförande och själv bonde i Korskrogen.

Det är framförallt de små åkerlapparna, de som ligger avigt till och de som är så dåliga att de inte går att köra moderna maskiner på, som har lagts ner.

Det fanns 602 jordbruksföretag i Ljusdals kommun år 1981, år 2010 fanns 334 jordbruksföretag.

Den brukade åkerarealen har inte minskat i motsvarande grad under samma tid. Den har minskat med 12,6 procent från 1981 till 2010. Men användningen har ändrats. Korn och havre, som odlades mycket 1981 hade nästan försvunnit 2010. I stället odlas mycket grönfoder.

Antalet djur, om man räknar allt från stora kor till små kycklingar, har inte heller ändrats så mycket. År 1981 var antalet djurskallar 17 350, 2010 var de fortfarande 17 046 stycken. Men den inbördes ordningen var mycket förändrad. 1981 dominerade mjölkkorna, medan antalet kor för köttproduktion var försvinnande få. 2010 var det tvärtom. Köttkorna dominerar stort medan mjölkkorna hade minskat till en femtedel.

Mer läsning

Annons