Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färilaveckan i gång med både gammalt och nytt

/
 • I Stocksbo anordnades för första gången ett ankrace under Färilaveckan.
 • Ingrid Berleen, som har sommarstuga i Järfälla, vann det första ankracet någonsin i Färilaveckans historia.
 • Saga Vallin, 3 år, från Ljusdal kom på tredje plats i det första ankracet. Hon valde en lila dinosaurie som sitt pris.
 • Anna Pineur stod tillsammans med tre blivande niondeklassare på Färila skola och sålde hamburgare under ankracet – Elin Pineur, Pehr Eriksson och Viktor Borgström.
 • Ulrika Hultberg i byalaget stod och sålde ankor till de två ankracen som hölls på söndagen i Stocksbo.
 • Nino Eriksson, 3 år, från Färila, satte sin tilltro till två gummiankor.
 • Vilmer Arbinger, 6 år från Ljusdal, provade skor på storloppisen på Färilaparken.
 • Therese Schavon sålde saker för Carinas loppis och second hand som vanligtvis håller till i Föne.
 • Systrarna Clara och Wilma Norin tillsammans med vännen Inez Skoglund på storloppisen under Färilaveckan.
 • Aini Skirgård och vänen Karin Berg besökte storloppisen.
 • Siv Johansson från Avesta köpte ett leksaksgarage till sitt blivande barnbarn.

Nu har Färilaveckan dragit i gång och på sönksbodagen var det dags för den traditionsenliga storloppisen – och ankrace som var nytt för året.

Annons

Första söndagen på Färilaveckan är alltid den dag då det hålls storloppis. Förr om åren hölls den på Gästis, men för tredje året fick prylarna ta plats på Färilaparken.

– Det var hemskt mycket folk direkt när vi öppnade, redan innan faktiskt, berättar Maud Persson som stod och sålde diverse saker på storloppisen tillsammans med Karina Hagström.

Folkströmmen avtog en del eftersom dagen gick, men det fortsatte droppa in folk ända inpå stängning.

– Det har gått jättebra, säger Therese Schavon, som hjälpte till att sälja saker för Carinas loppis och second hand, som håller till i Föne i vanliga fall.

Det var alltså mycket folk på plats, och många passade på att fynda. Tre av dem var systrarna Clara och Wilma Norin tillsammans med vännen Inez Skoglund.

Clara Norin köpte bland annat ett pussel och storasyster Wilma gjorde ett riktigt fynd då hon köpte en stor prydnadsleopard.

En långväga gäst fanns också på plats. Siv Johansson från Avesta svängde förbi storloppisen tillsammans med särbon, som bor i Söderhamn. De var på en riktigt loppisrunda och i Färila hittade Siv ett leksaksgarage.

– Det ska jag ge till mitt blivande barnbarn, säger hon.

Efter storloppisens avrundning fanns fler aktiviteter inom Färilaveckans ramar. För första gången hölls ett ankrace i Stocksbo, arrangerat av Stocksbo-Åbo-Brinnasens byalag.

– Förr om åren har Stocksbo haft ganska mycket aktiviteter, som musikens dag och djurens dag, men nu har det inte varit på många år. Vi ville göra någonting för barnen, berättar Ulrika Hultberg i byalaget.

Och det blev omåttligt populärt.

130 ankor såldes på en kvart och i stället för ett race fick det bli två, då många inte hann med att köpa någon gummianka innan de tog slut.

Ankorna sänktes ned i Stocksboån, vid en bro, och följde med strömmen till nästa, där publikhavet väntade. Vann i det första racet gjorde Ingrid Berleen från Järfälla som har sommarstuga i Töva.

– Jag är här med barnbarnen, och så var det jag som vann, säger hon.

Hon tycker ankracet var ett jättehärligt evenemang.

– Allt på Färilaveckan har varit bra så här långt.

Mer läsning

Annons