Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färilasågens ägare synas i sömmarna

Riksrevisionen sitter just nu och granskar Sveaskog och dess ägande i Setra där Färilasågen ingår.

Annons

Redan 2001 beslutade riksdagen att staten, det vill säga Sveaskog, skulle upphöra med sin verksamhet inom skogsindustrin och i stället koncentrera sig på att äga skog. När Setra bildades 2003 upprepade riksdagen sin order. Men trots att Sveaskog sedan dess haft sju år på sig att sälja aktierna i Setra har man ändå inte följt riksdagsbeslutet.

I en intervju i Dagens industri konstaterar Camilla Gjerde, Riksrevisionens projektledare för granskningen av Sveaskog, att det är en central fråga varför så inte skett.

Därför har samtliga toppchefer bland Setras storägare – Sveaskog, Mellanskog och LRF – intervjuats av en specialist på skogsindustri.

En av cheferna som intervjuats är Göran Persson, tidigare statsminister och numera ordförande i Sveaskog. Enligt ett avslöjande i Dagens industri under hösten 2009 har han legat bakom tre försök av Sveaskog att köpa ut de andra delägarna, något som i sin tur ledde till bolagets akuta kris. På kort tid bytte sågverksjätten ut både vd, ordförande, styrelse och revisor.

Sveaskog drog också i ett avgörande läge tillbaka ett lånelöfte till Setra, som gjorde att bolaget försattes i ekonomiskt trångmål, och som ju var en av anledningarna till att Färilasågen lades ner.

Det är professor Lars Lönnstedt vid SLU i Uppsala som utsetts av riksrevisionen att utreda Sveaskog.

Till DI säger han att han spelat in samtliga intervjuer och att uppgifterna i dem går isär.

– Vi får olika uppgifter och det redovisar jag i rapporten, det kan bero på minnesluckor eller annat, säger Lars Lönnstedt.

Sin rapport lämnar han till Riksrevsionen den 19 januari och deras slutrapport lämnas till riksdagen under våren. Därför är det ännu inte känt vad slutsatserna blir.

Mer läsning

Annons