Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färilasågen får nya ägare

Mellanskog säljer sin ägarandel på 26 procent i Setra Group AB.
Hur försäljningen påverkar Färilasågen är för tidigt att säga, men tongångarna är positiva.
– Jag ser bara positivt på Färilasågens framtid, oavsett vilka som står som ägare, säger Mellanskogs avgående VD Lars Gabrielsson.

Annons

I februari i år återuppstod Färilasågen, efter beslut av ägaren Setras styrelse i oktober förra året. Mellanskogs VD Lars Gabrielsson var en av de drivande krafterna bakom det beslutet. I samband med att Mellanskogs ägarandelar i Setra säljs lämnar också Gabrielsson sin post i företaget.

– Vi tror att försäljningen kommer att gå igenom under första kvartalet 2011. Det har varit känt sedan i somras att vi ska sälja vår del i Setra och en ägarbreddning har varit aktuellt ända sedan starten av 2003. Nu känner vi och övriga ägare att det är rätt tid, säger Gabrielsson.

Mellanskog ska i fortsättningen koncentrera sig på kärnverksamheten virkeshandel, skogsbruk och näringspolitik, de områden som är viktigast för medlemmarna.

Hur försäljningen av Setra kommer att påverka Färilasågen är för tidigt att säga, då allt ligger i händerna på den nya ägaren. Men Lars Gabrielsson spår en positiv framtid för sågens anställda, som de senaste åren kastats mellan hopp och förtvivlan.

– Jag kan inte bedöma hur en ny ägare kommer att resonera, men jag var själv väldigt drivande i frågan om Färila. Det var en seger när vi tog beslutet att starta om sågen och jag ser bara positivt på sågens framtid oavsett vilka som står som ägare, säger han.

Gabrielsson betonar att sågen spelar en viktig roll för Setra.

– Sågen är viktig för Setra och jag har svårt att tro att en ny ägare kommer att se annorlunda på saken. Men det är som sagt ingenting jag kan påverka. Det är upp till den nya ägaren.

Mer läsning

Annons