Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackligt ombud vill höja lärarnas löner: "Kommunen har inte gjort vad de sagt att de skulle"

/
  • Christian Jensen vill ha svar från kommunen om varför de inte följt sitt beslut om att löneutvecklingen för lärare ska ligga över det nationella riktmärket.

Löneutvecklingen för lärare i Ljusdals kommun ska ligga över det nationella riktmärket. Det har kommunfullmäktige tagit beslut om enligt Christian Jensen, kommunombud för Lärarnas riksförbund. I stället ligger kommunen i landets bottenliga när det gäller löneutveckling.

Annons

– Ljusdals kommun ligger i dag i botten av landets kommuner. Beslutet togs i juni 2014 men kommunen har inte gjort vad de sagt att de skulle. Vem ansvarade för att utföra detta? Frågar Christian Jensen som är kommunombud för Lärarnas riksförbund i Ljusdals kommun.

Läs även: Ljusdalslärare i botten på löneliga

I sitt utskick till de lokala politikerna och tidningen skriver Christian Jensen och undrar varför kommunen valt att lägga sig i det absoluta bottenskiktet, och kallar kommunen sin tvehövdade motpart.

– Vi vet inte riktigt vad vi ska förhålla oss till. Politikerna har tagit ett tydligt beslut men sen sitter vi med ledande tjänstemän som säger något annat. Varför har kommunen två huvuden?

Christian Jensen har haft problem att samtala med tjänstemän i kommunen som inte varit villiga att diskutera beslutet.

– Att ligga lågt i lönelistan resulterar i skolor med många olegitimerade lärare som inte får sätta betyg. Borgar det för kvalitet?

Läs även: Svårt att förhandla lärarlöner i Ljusdal

Christian Jensen menar också på att den låga löneutvecklingen påverkar lärarbristen i kommunen, då den enligt honom gör Ljusdals kommun oattraktiv för jobbsökande lärare.

– Det påverkar självklart. När folk har ringt till mig och berättat att de sökt till tjänster i till exempel Hudiksvalls och Ljusdals kommun säger jag till dem att välja Hudiksvall. Som facklig representant är jag till för att hjälpa och inte stjälpa medlemmarna.

Christian vet även av medlemmar i Lärarnas riksförbund som sagt upp sitt lärarjobb i Ljusdal, till fördel för andra kommunen.

– Är det skolutveckling? Är det utveckling om man hela tiden byter ut personal på arbetsplatsen? Det är inte utveckling. Och det påverkar utbildningen.

Christian Jensen är förvånad över att han ännu inte hört något tillbaka från de politiker hans utskick nått till.

Läs även: Fackförbund ska sätta blåslampa på kommunen

När tidningen ringde kommunchef Claes Rydberg vill han inte svara på några frågor.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i det här, jag måste sätta mig in i allt innan jag kan ge något svar, säger Claes Rydberg.

Mer läsning

Annons