Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebook-diskussion upprör

/
  • Torsten Hellström (M) länkade via Facebook till en text om en av de sökande till tjänsten som utbildningschef.

Rekryteringen av en ny utbildningschef till Ljusdals kommun har väckt starka känslor och gett upphov till heta diskussioner mellan politiker i utbildningsnämnden.

Annons

När HelaHälsingland på tisdagen offentliggjorde namnen på de personer som sökt tjänsten var Torsten Hellström (M) en av dem som började söka efter information om kandidaterna på nätet.

Han snubblade då bland annat över en text på en nyhetsportal på nätet. I artikeln framgår att den sökande efter sex år som skolchef i en annan kommun får sluta, det som ett steg mot att göra kommunen till en framgångsrik skolkommun. Länken till artikeln la Torsten Hellström ut på sin facebooksida på tisdagskvällen med frågan "Är /.../ vår nya utbildningschef i Ljusdal?"

Marie Mill, även hon ledamot i utbildningsnämnden svarade en timme senare "Inte om vi i UN får bestämma - med majoritet!".

Malin Ängerå är kritisk till de båda politikernas agerande.

– Det här är en fråga om Ljusdals kommuns anseende. Vill vi inte anställa en person då gör vi det med respekt. Att någon går ut och formligen diskvalificerar, offentligt, en av de kandidater som sökt tjänsten som utbildningschef mitt i rekryteringsprocessen anser jag som oseriöst, säger Malin Ängerå (S).

Marie Mill anser inte att inläggen på Facebook är anmärkningsvärda.

– Jag tycker det är bra att man kollar upp kandidater i förväg, det är bättre än att man får dem anställda först, säger hon.

Att hon i ett inlägg på Facebook ger sken av att hon talar för hela utbildningsnämnden ser hon inte heller något problem i.

– Jag skriver i majoritet, inte alla, säger hon.

Torsten Hellström ser heller inget fel i sitt agerande.

– Det är en offentlig handling jag länkat till. Och eftersom jag sitter i utbildningsnämnden tycker jag att det ligger på mitt ansvar att engagera mig i frågan. Men det är inte min sak att anställa.

Mer läsning

Annons