Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få undervisas i modersmål

Att få undervisning i sitt modersmål är en rättighet. I Ljusdals kommun har 133 elever rätt till modersmålsundervisning, men långt ifrån alla får det.

Annons

Redan i Skolinspektionens granskning av kommunen 2009 framfördes kritik mot utbudet av undervisning i modersmål i kommunen. Det har man enligt Eva Ulin, kvalitetssäkrare på Ljusdals kommun, försökt att arbeta med.

– Vi går igenom varenda klass och elev i kommunen för att se över behovet, säger hon.

Hon tycker dessutom att kommunen behöver bli bättre på information.

– Många vet inte om att det är en rättighet, därför måste vi bli bättre på att informera om modersmålsundervisning, säger Eva Ulin.

Trots hårt arbete med modersmålsundervisning inom Ljusdals kommun finns fortfarande en del att göra. Tord Jerfsten, rektor för Gärdeåsskolan i Ljusdal, har varit en av drivkrafterna i utvecklingen av modersmålsundervisning. Han uppskattar att det är omkring 20 elever som idag får undervisning i sitt modersmål av de 133 som enligt Skolverket har rätt till det.

– Problemet är att det finns så pass många språk och de som är berättigade till undervisning uppnår oftast inte kriteriet fem stycken, säger Tord Jerfsten.

I Ljusdals kommun talas det enligt honom närmare 40 språk och de två som undervisas mest är idag persiska och arabiska. Kommunen är skyldiga att erbjuda undervisning i modersmålet om minst fem elever i kommunen är intresserade.

Mer läsning

Annons