Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få tar chansen att tjäna på rovdjuren

– Vi har inte den traditionen här att man tjänar pengar på rovdjur.
Det konstaterar Jenny Norberg, turismhandläggare på Närljus, samtidigt som hon konstaterar att det bara finns en handfull företag i kommunen med den inriktningen.

Annons

– Om man ser på turistnäringen överlag så finns det gott om både sommar- och vinteraktiviteter. Men om det är nåt vi har i övrigt så är det ju vildmarken.

Hundspann, fiske, naturupplevelser av skilda slag finns i utbudet. Men ändå är det inte många företag som sträcker sig så långt som att de drar nytta av rovdjurens närvaro.

– Det räcker med att man blickar 40 mil söderut, så är det väldigt exklusivt att åka dit för att jaga vildsvin. Den jakten genererar arbetstillfällen på boenden, matställen med mera. Här har vi björnar, hur exklusiva är inte de?

Men det är inte bara jakt som intresserar de tänkbara turisterna.

– Det vi gör naturligt, vi som bor här, är väldigt exklusivt för många. Men jag tror inte vi förstår i vilken fantastisk miljö vi lever, säger Jenny Norberg. Många skulle vara nöjda bara med att få komma hit och uppleva vildmarken. Och få jaga med kameran.

På Hamra vildmarkscenter satsar man på björnjakt för turister till hösten. I Ljusdals-Posten tisdag kan du läsa mer om deras funderingar inför satsningen.

Mer läsning

Annons