Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kvinnor i den nya älgförvaltningen

/
  • Någon brist på fritidsintressen råder det inte för Anki Lindkvist-Johansson som har både hästar och hundar att ta hand om och träna. Här med gårdshunden Signe.
  • Anki Lindkvist-Johansson för jägarnas talan i älgförvaltningsgruppen Ljusnan-Voxnan.
  • Jakten är en viktig del i Anki Lindkvist-Johanssons liv, ett kulturarv, som hon hoppas kunna föra vidare till sina döttrar.

Anki Lindkvist-Johansson är en av totalt tre kvinnor i älgförvaltningsgrupperna i Gävleborg.

Annons

I de nyinrättade älgförvaltningsgrupperna i Gävleborgs län sitter totalt 54 personer, men bara tre av dem är kvinnor. En av dem är Anki Lindkvist-Johansson från Hovra som sitter som jägarrepresentant i den grupp som förvaltar området Ljusnan-Voxnan under de närmaste tre åren. Ett område som sträcker sig mot Bollnäs i söder och Kårböle i norr och som omfattar cirka 270 000 hektar.

– Det här började man prata om redan 2004. Att hitta en bra balans blir det svåra. Till exempel har de mer älg i de södra delarna av älgförvaltningsområdet än vad vi har här. Färila-Kårbölekretsen har en rätt låg älgstam, det beror nog på att vi har ett hårt rovdjurstryck, vi har mycket björn och den är allätare och vissa individer specialiserar sig på att ta kalv. Vi är också berörda av två vargrevir. I början av deras etablering tror jag också att vi sköt en för stor del andel kor i området, säger hon.

Anki Lindkvist-Johansson jagar med Degerkölens jaktlag som ingår i Färila-Kårbölekretsen, men just kretsarna har den senaste tiden ombildats på många håll och hon tror nu att de går över till att bli älgskötselområden.

Mer läsning

Annons