Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett program på Slottegymnasiet stoppas till hösten: "Innebär en nedläggning"

En sökande elev är för lite. Det konstaterade utbildningsnämnden som valde att stoppa elevintaget till Hantverksprogrammet textil och design på Slotte nästa läsår. Enligt vissa ledamöter innebär det i praktiken att programmet läggs ner.
– Ett stoppat intag innebär en nedläggning, säger Suzanne Blomqvist (LIB).

Annons

Två gymnasieprogram och två inriktningar låg i vågskålen när utbildningsnämnden träffades på torsdagen. När mötet var över hade ett program stoppat sitt intag till hösten. En enda sökande till Hantverksprogrammet är för lite för att hålla liv i programmet till hösten.

– Jag har kämpat för den här linjen, men även jag inser att det inte går att rädda programmet. En elev räcker inte. I min värld funkar det inte längre, så jag tycker att intaget ska stoppas där, säger Mikael Andersson Sellberg (V).

Läs mer: Flera program hotade på Slotte inför nästa läsår

Han fick medhåll från Marie Mill (LB) och även från Socialdemokraternas Stina Michelsson och när det var dags för beslut verkade hela nämnden rörande överrens om att Hantverksprogrammet inte går att rädda till nästa läsår.

Det handlar inte om någon nedläggning av programmet, även om flera ledamöter påpekade att ett stoppat intag i realiteten innebär att programmet kommer läggas ner då ingen kommer söka i framtiden.

– Jag tycker man ska kalla saker för vad de är. Går nämnden ut och säger att intaget stoppas är det inte en käft som kommer söka. Det innebär att vi lägger ner programmet, sa Suzanne Blomqvist (LIB).

Det var en synpunkt som Slottegymnasiets rektor Torleif Bakke höll med om. Stoppar man elevintaget ett år är sannolikheten liten att någon kommer söka programmet ett år, men detta till trots så tycker han att politikerna tog ett klokt beslut.

– Jag är av samma åsikt, det är för få sökande till Hantverksprogrammet, säger Torleif Bakke.

Torleif Bakke håller på och tampas med det generella sparkrav på två miljoner kronor som Slottegymnasiet fått för 2016. Dessa besparingar tror emellertid rektorn att skolan kommer klara av på egen hand, utan att man behöver stoppa elevintag eller lägga ner några linjer.

Det tyckte han talade för att de tre andra programmen och inriktningarna som såg ut att ligga i farozonen, ska bli kvar.

I förhandsdiskussionen nämndes förutom Hantverksprogrammet textil och design, även Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Estetiska programmet, inriktning estetik och media, Naturbruksprogrammet, inriktning Djurvård. Men dessa program och inriktningar försvarades av politikerna. Flera pratade sig varma för att till exempel Restaurang och livsmedelsprogrammet skulle bli kvar, inte minst i en kommun som ska satsa på turism, även om antalet sökande hittills bara är fyra personer.

MBL-förhandlingarna med facket är inte slutfört och därför kunde nämnden bara fatta ett inriktningsbeslut. Men nämndens ordförande Allan Cederborg (M) gavs mandat av nämnden att verkställa beslutet när förhandlingarna är slutförda.

De elever som redan går på Hantverksprogrammet kommer kunna gå kvar, de påverkas inte av torsdagens beslut.

TV+Text: Hantverksprogrammet hotades av nedläggning i höstas

Mer läsning

Annons