Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år efter Ljustorget-branden

/
  • Det har gått ett år sedan branden nu, Karin Nilsson planerar att bygga upp Ljustorget igen.
  • Karin Nilsson har haft ett tufft år men nu ser hon ljust på framtiden och hoppas komma igång med bygget av Ljustorget nästa år.

Tidigt på söndagen den 16 november förra året fick Karin Nilsson ett samtal från polisen; ”Det brinner i din butik”. När hon kom dit var byggnaden övertänd.

– När jag var på väg dit tänkte jag att det brinner nog bara i ett hörn, men det var bara ett önsketänkande. Det var väldigt sorgligt att se allt brinna upp, säger hon.

Annons

Karin Nilsson öppnade Ljustorget 2005, butiken var närmare 400 kvadratmeter stor och full av både ljus och annat att dekorera bord med. Karin kom i kontakt med de handgjorda ljusen från Loiten-lys när hon och maken Mats hälsade på bekanta i Norge.
– Jag blev helt paff när jag kom in i ”lysbutiken” och Mats som alltid brukar gnälla när vi är i affärer gick runt där i två timmar utan att säga så mycket, berättar Karin.
Hon kände direkt för butiken och köpte med sig ljus i julklapp till barnen och några till sig själv som hon provade direkt när hon kom hem. Strax därefter var hon i kontakt med ägarna till företaget och diskuterade om man kunde bedriva en liknande verksamhet i Sverige.
– Vi köpte på oss en massa ljus och dekorationssaker och så hade jag ett homeparty när jag kom hem för att se hur det togs emot. Vi fick väldigt många beställningar men vi insåg snart att det inte gick att åka till Norge för att köpa det som folk beställde, ibland fanns det inte kvar i sortimentet eller så hade färgen förändrats, berättar Karin.


Men tre år efter det första besöket i ”lysbutiken” i Norge så öppnade hon portarna till Ljustorget i Ljusdal.
– Det var rätt tid för mig då, barnen hade blivit stora och det var inte så mycket med jordbruket, förklarar Karin.
Hon är utbildad inom textil och har tidigare arbetat som vävlärare och i en textilbutik under tio år.
– Jag fick så ont i fötterna av butiksjobbet att jag sa att jag aldrig mer skulle stå i en affär och så stod plötsligt där i min egen nutik, säger Karin och skrattar.
Det tog lång tid för Karin att etablera Ljustorget och få folk att känna till ljusen från Norge.
– Egentligen är Ljusdal en för liten ort för en sådan här butik med exklusivare varor, det tar längre tid innan ryktet sprider sig men jag ville ha affären här eftersom jag bor här.

Men efter något år kom folk från Hudiksvall, Söderhamn och Bollnäs som ville handla, säger Karin och berättar om flera tjejgäng som brukade göra en utflykt till Ljusdal för att besöka Ljustorget och andra affärer.
– När vi är en liten ort måste vi nog ha något speciellt för att kunna konkurrera med de större städerna där de flesta stora kedjorna finns, säger Karin.
Den där helgen för ett år sedan hade Karin fått hem nya varor som hon ägnat flera kvällar åt att plocka upp. Det mesta var förberett till julhandeln. Men när hon kom fram till butiken på söndagsmorgonen såg hon hur allt försvann i lågorna. Byggnaden var övertänd och en grävmaskin hade rivit den ena väggen.
– Det var väldigt sorgligt att stå där och se allt brinna upp. Senare under dagen fick jag gå in till lagret med en brandman. Där hade det inte brunnit så mycket men allt var sotigt, ljusen hade smält. Jag mådde illa och ville inte vara kvar där, berättar hon.

När första chocken lagt sig var hon inställd på få ordning på en tillfällig butik till julen igen, om hon bestämde sig fort skulle de hinna få nya varor från Norge. Men verkligheten kom i kapp henne. Karins mamma hade precis dött och tidigare under hösten hade Mats varit sjuk och de hade problem med en vattenskada i köket.
– Och så branden, det blev för mycket, säger hon.
Uppbyggnaden av butiken fick vänta lite, men varken hon eller Mats har tvekat om att starta upp butiken igen.
– Under året har jag fått samtal från människor som undrar hur det går med butiken och när vi är tillbaka. Strax efter branden så var det några som ringde från södra Sverige som skulle anordna bussresor upp till Ljusdal. Det känns som en bekräftelse och att vi var på rätt väg med butiken, berättar Karin.


Förmodligen var det ett elfel som orsakade branden. Karin är övertygad om att hon inte glömt något ljus tänt.
– Vi går alltid runt i mörker för att se om det lyser någonstans innan vi stänger, berättar Karin.
Karin fick klartecken att hon kunde bygga upp lokalen och verksamheten igen, hon kan även välja att bygga på en annan plats.
– Men jag är nöjd med platsen, så om det inte dyker upp något bättre alternativ är planen att bygga upp på samma ställe, säger Karin.


Hon vet inte när den nya butiken kommer att vara klar.
– Jag har två år på mig att bygga nytt med hjälp av försäkringsbolagen. Så nästa år kommer det nog att börja hända lite saker, säger Karin.
Hon har låtit det tagit tid för att idéerna ska klarna och att hon ska få ordning på allt annat runtomkring.
– Jag vet ännu inte om jag vill ändra något eller bygga upp det så som det var. Det här är något som måste få mogna, det går inte att forcera fram några beslut.
Nu kommer hon att ha en liten försäljning på Flitiga Lisa i Ljusdal, hon har fått ett utrymme där hon kommer att sälja ljus och andra dekorationssaker, det kommer bli en del nya modeller av ljusen.
– Det känns bra att komma igång lite med försäljningen nu och så får vi lite mer tid till att tänka igenom uppbyggnaden.

Mer läsning

Annons