Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energistrategen om nya odlingssatsningen: "Ljusdal är ett jättebra ställe att göra det här på"

/
  • Kommunen bjöd in till presskonferens för att berätta om ett projekt som kan ge många nya jobb till kommunen.
  • Stefan Wennerstrand är vd för kommunens näringspolitiska stiftelse Närljus och har länge jobbat för att Ljusdal ska få ett nytt näringslivsprojekt.
  • Sören Görgård (C) och Yvonne Oscarsson (V) tycker det nya projektet är spännande. Här pratar de med Sveriges Radio efter presskonferensen.
  • Kommunstyrelsens ordförande Lars Molin (M) intervjuades av Erik Bergström under en direktsändning.

Enorma växthus där flera tusen ton tomater odlas och plockas av hundratals kommunbor. Tonvis med fisk som odlas i slutna tankar. Det kan bli verklighet om kommunledningen får igenom sina planer på en ny sorts kretsloppsanpassad matproduktion.
– Det här är ett historiskt ögonblick, säger kommunalrådet Lars Molin (M) under fredagens presskonferens.

Annons

Se TV-reprisen: hela presskonferensen om satsningen

Inom några år kan en unik satsning ge hundratals nya arbetstillfällen i Ljusdal.

– Vi ska starta en process som kan leda fram till en klimatsmart matproduktion som kan ge många jobb i Ljusdal, säger Lars Molin.

Se mer: Ljusdals kommunalråd: "Tänker utanför den traditionella boxen"

Det handlar om något som kallas för aquaponik och baseras på svensk forskning, berättar Stefan Wennerstrand, vd för kommunens näringspolitiska stiftelse Närljus.

Se även: Närljus vd om odlingsprojektet – anläggningen kan vara klar om två år

– Det innebär att man odlar fiskar som genererar avföring och kvävehaltigt vatten som man sedan för över till växthusodlingar. Det här är ett klimatsmart projekt, vi kommer inte att påverka miljön. Det finns också möjlighet att utveckla industrier runt den här anläggningen.

Närljus har under det senaste året arbetat fram ett prospekt för att locka investerare.

Läs också: Ljusdal raggar entreprenörer på presskonferens

– Vi har i dag en dialog med ett stort antal aktörer, men vill även gå ut på internationella marknaden, säger Stefan Wennerstrand. .

I processen har Närljus jobbat med Ramböll Sverige AB, där Gunnar Nordberg är energistrateg. Han berättar per telefon att bolaget tror väldigt mycket på den här typen av livsmedelsproduktion.

– Från vårt håll har vi försökt se till att vi får väldigt effektiva växthus. Vi tror att vi kan få en konkurrenskraftig växthusproduktion i Sverige.

Den fisk man tänker sig att odla handlar om gös, röding och lax.

– Det finns bra avelsmaterial och förutsättningar och finns redan existerande produktion med bra yngel som man direkt kan använda, säger Gunnar Nordberg.

I växthusen planeras framför allt tomatodling.

– Tomaten är den största grönsaken som odlas i kvantitet i växthus. Men gurka är också intressant. Sedan kan det finnas mer saker, förutom grönsaker kan man kombinera med örter och prydnadsväxter.

I ett första steg planeras en växthusanläggning i storleken sju till åtta hektar som kan generera omkring 7 000-8 000 kilo tomater per år. Fisktankarna beräknas ge omkring 1 000 ton fisk per år.

Om allt går bra kan anläggningen utökas på sikt.

– Ljusdal är så bra för här finns det plats för investerare att välja storlek. Det finns plats för en tomatodling på 50 hektar, säger Gunnar Nordberg.

En sådan investering ligger på i storlekskostnaden 300–400 miljoner kronor, enligt Gunnar Nordberg. Att det finns intresse hos investerare har man redan märkt.

– Hela den här första processen är till för att vi ska få flera investerare att komma upp på banan och få möjlighet att välja de som är mest seriösa och långsiktiga i ett sådant här åtagande.

Med så många tomater att plocka behövs det en hel del anställda.

– Det behövs kunnigt folk med utbildning och hög kompetens i kombination med ett stort antal arbetstillfällen utan formella kvalifikationskrav. Det är en intressant blandning.

Gunnar Nordberg tycker att Ljusdals kommun har goda förutsättningar för den här typen av verksamhet. Samtidigt är flera andra kommuner intresserade av konceptet.

– De här tankarna pågår på andra ställen, men det finns utrymme att bygga på mer än ett ställe. Det är bättre att ta den tid som behövs så att det blir rätt förutsättningar, rätt aktörer och rätt anläggningstyp. Vi tycker att det här är jätteintressant och Ljusdal är ett jättebra ställe att göra det här på.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons