Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energimässa i Ljusdal

/
  • - Det är synd att det är så lite folk här. Ni har visst inga arbetslösa i kommunen, säger Peo Persson från Extuna Production och skrattar.
  • Kent Eriksson från Rörmokarn i Järvsö säger att många här omkring liksom Börje Olsson (till höger) väljer att värma sina hus med vedpannor.
  • Börje Olsson kan tända på sin vedpanna och sen gå och kolla på en Barcelonamatch på tv och inte oroa sig ett dugg för att det ska bli kallt i huset.
  • - Om du satsar på lågenergilampor så tjänar både miljön och din ekonomi på det, säger Annika Ullberg från energirådgivarna i Söderhamn.
  • Kent Eriksson från Rörmokarn i Järvsö säger att många här omkring väljer att värma sina hus med vedpannor eftersom de ofta har tillgång till ved och det blir billigare än andra alternativ.

Trots den kyliga luften och de fåtaliga besökarna på energimässan var värmen på topp på grusparkeringen i Gamla stan. Vedeldsdoften gick runt bland lastbilar och tälten stod uppställda för att visa hur man kan spara värme och energi.

Annons

Börje Olsson från Ljusdal besökte mässan för att se hur vedpannorna utvecklats.

- De är fenomenallt bra med vedpannorna, både kostnadsmässigt och funktionsmässigt. Jag hade oljepanna tidigare och det var dyrt, säger han och visar hur man stoppar in veden i pannan som likar hans egen.

Hur man värmer sitt hus och vad som passar personen i fråga bäst kan energirådgivarna svara på.

- Vi tipsar ofta folk att se över sitt klimatskal (väggar, tak och fönster) innan de väljer vilken pump de ska ha. Man kan spara in mycket på det, säger Hans Jansson, energirådgivare från Nordanstig som tycker att värmen är hjärtat i huset.

Mer läsning

Annons