Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ton av gräs...

/

Torsdagen den 26 maj samlades ett 30-tal medlemmar ur Ljusdals Trädgårdsförening för att delta i en olivoljeprovning och få ett smakprov av en del italienska delikatesser i form av smakrika korvar och lufttorkad skinka.

Annons

Kvällens värdinna, Maria Bremefors, berättade engagerat om sitt intresse för trädgård och odling och hur det utvecklats. Allt ifrån själva odlandet till att servera smakrika måltider baserade på utvalda produkter av hög kvalité.

Under sin utbildning till trädgårdsmästare väcktes intresset för Italien och utifrån det har det hela utvecklats till etableringen av ett företag, som i första skedet var tänkt som en handelsträdgård med fokus på medelhavsväxter.

Efter sin introduktion bjöds de närvarande smakprover på tre olika olivoljor med vitt skild karaktär; allt från det milda, med en ton av gräs, till mer aromatiska och peppriga.

– Känn hur oljigheten övergår till olika smaker vartefter oljan sprider sig bakåt mot svalget, framhåller Maria. Den gräsiga tonen i främre delen av munnen och pepprigheten närmare svalget.

En olivolja av bra kvalitet kännetecknas av att det får gå maximalt 20 timmar mellan plockning och pressning. Extra Virgin är ingen kvalitetsgaranti annat än att det anger att det är första pressningen.

Efter olivoljeprovning serverades en delikatesstallrik med olika antipasti och kvällen avslutades med kaffe och en Tartufo (tryffel).

Jan Nilsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons