Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hel dag med Loosbrynet

/
  • Evelina Isaksson, till vänster, och Emilia Nilsson, till höger, sågar sten vid skifferbrottet. Jan-Åke Karlsson håller i stenen och bakom sitter Amanda Nilsson och Jennifer Henriksson.
  • Linnea Hallqvist, till vänster, kom på att man kunde slipa till ett hjärta i skiffer, så hon och Eira Karlsson gjorde var sitt.
  • Tobias Wexell tog hand om stenen som brynsågen sågade till. Sedan klöv Dick Persson stenen för hand till flera brynen.
  • Dick Persson visar hur brynsågen även hyvlar stenarna. Den här dagen måste sågen dras för hand, då vattnet inte förslog.

På lördag firas geologins dag i hela landet. På Los skola har de tagit fasta på det genom att ägna hela veckan åt geologi, varje klass på skolan får en egen geologidag där klasserna ägnar sig åt olika saker.

Annons

De 21 eleverna i klasserna 4 och 5 var först ut och ägnade hela måndagen åt Loosbrynet, från brytning till färdigt bryne.

Dick Persson från Ryggskog fanns, tillsammans med Jan-Åke Karlsson, med som experter och guider den här dagen.

Det var ett skogsarbetarlag som på 1860-talet upptäckte att den blåaktiga lerskiffern i Ryggskog fungerade utmärkt till att bryna knivar, yxor och liar med. Eftersom skiffern bara finns i Lostrakten kallades den Ryggskogsskiffer.

Barn och lärare följde Dick Persson till deras skifferbrott strax utanför Ryggskog. Där bröt de loss stenar ur berget, vevade upp ur gropen med en gammal stubbrytare och sågade sedan ut ämnen för hand.

Klassen for därefter vidare till den enda vattendrivna brynsåg som finns kvar i Sverige och som ligger strax utanför Los.

En gång varje sommar, under Losveckan, brukar de visa upp brynsågen och hur den arbetar.

Mer läsning

Annons