Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En doktor att hålla i handen

/
  • – Jag tror att AT-läkare i Hudiksvall tycker det är intressant att göra sin allmänmedicinska placering i glesbygd, säger Bengt Hofverberg.

Bengt Hofverberg, familjeläkare på Färila/Los hälsocentral, blev utsedd till 2009 års "Årets handledare" inom landstinget.

Annons

– Jag visste inte ens att det fanns något som heter "Årets handledare" innan jag kom hit. Men visst är det kul att landstinget uppmärksammar något som pågår hela tiden, säger Bengt Hofverberg.

Han är noga med att peka på den övriga personalens del i handledarutmärkelsen.

– Vi hjälps åt allihop. Hela personalen är mån om de här doktorerna (AT-läkarna).

Bengt Hofverberg framhåller några faktorer som är särskilt viktiga vid handledning.

– Att ha inplanerad tid är jätteviktigt. AT-läkare måste ha möjlighet att fråga. Och vi har tid på grund av att vi är skapligt bemannade här.

På Färila/Los hälsocentral är samtliga tre läkartjänster besatta med fast anställda specialister i allmänmedicin.

Bengt Hofverberg tror att AT-läkarna i Hudiksvall tycker det är intressant att göra sin allmänmedicinska praktik på sex månader i glesbygd.

– Det är bra för dem att få lite glesbygdsmedicin. Det ger en väldig bredd. Dessutom är det här våra framtida kollegor på sjukhuset. Det är bra om de har varit ute och provat på. Och så hoppas vi att några trivs så bra att de vill komma tillbaka.

Utmärkelsen "Årets handledare" fick Bengt Hofverberg i november i samband med ett landstingsfullmäktigemöte i Bollnäs. Han fick då motta ett kunskapens äpple i glas och ett diplom.

– Det var lite högtidligt.

Mer läsning

Annons