Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emelie från Ljusdal flydde bomben

/

Emelie Johansen Wallin från Ljusdal fick fly undan fredagens bombdåd i Oslo.

Annons

Emelie Johansen Wallin jobbar i VG-byggnaden i centrala Oslo som delvis förstördes under fredagens bombdåd. Vid tiden för bombdådet befann hon sig dock på huvudgatan Karl Johan, ett kvarter från regeringsbyggnaden, som drabbades svårt.

– Jag var i en butik mitt på Karl Johan när det small. Först trodde vi att det var jordbävning, eftersom det varit det här tidigare i veckan, men sedan började delar av taket rasa in av tryckvågen, säger Emelie Johansen Wallin.

– Jag sprang ut som alla andra och såg att glasrutorna var spruckna på hela Karl Johan, det var glas överallt.

Emelie Johansen Wallin hade slutat sitt arbete i VG-byggnaden två timmar tidigare och efter explosionen försökte hon återvända för att se att kollegorna var oskadda.

– Jag försökte ta mig in först, men sen hörde jag att alla skrek "spring, spring, spring", så jag vände.

Emelie Johansen Wallin fick tag på en av kollegorna som befunnit sig i butiken och som klarat sig oskadd, men var "väldigt chockad". Väl ute på gatan försökte de röra sig bort från centrum.

– Alla var nedblodade, det var glassplitter överallt, det såg ut som ett krig, säger Emelie Johansen Wallin och berättar att ingen till en början kunde berätta vad som hänt.

– Det var bara ren panik, ingen visste någonting.

Efter att ha fått kontakt med kollegor och familjen hemma i Ljusdal åkte Emelie Johansen Wallin hem till bostaden som ligger tio minuter från centrum.

– Nu har chocken lagt sig och det känns mest bistert, säger Emelie Johansen Wallin och berättar att hon ändå känner sig trygg i bostaden. Att lämna Oslo var aldrig ett alternativ, trots hot om fler bomber.

– Jag känner mig trygg här hemma och skulle alla lämna Oslo skulle det bara bli kaos, säger Emelie Johansen Wallin.

Fredagen var hennes sista arbetsdag innan semestern. Hur lång den blir vet hon inte då butiken hon arbetat förstördes.

– Jag ska åka till vesterlandet på andra sidan landet nu i en vecka. Förhoppningsvis är det lugnare där, säger Emelie Johansen Wallin.

Mer läsning

Annons