Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ellen är Ljusdals Lucia

/

När lottdragningen var över stod det klart att det är Ellen Ångman, 18 år, som får det hedervärda uppdraget att bli årets Lucia. Men innan kröningen i Ljusdals kyrka den 11 december väntar uppträdanden runt om köpingen. Det första går av stapeln på söndag.

Annons

Några av årets luciakandidater drog en lättnadens suck när Minou Estassy Katsaras, 3 år, bokstaverade fram det vinnande namnet. Att vara lucia är ett stort ansvar, varnade Anders Brink inför lottdragningen, men Ellen Ångman känner sig redo för utmaningen.

– Jag är väl inte jätteledsen direkt, säger hon och skrattar.

I år är det 74 år sedan den första Lucian, Anna Greta Mörk, kröntes på Ljusdals IP inför 500 betalande besökare. Mycket har förändrats sedan dess. Den kanske största moderniseringen av luciatåget är att de som deltar måste kunna sjunga.

– Det har varit en skönhetstävling över det hela förut och det tycker inte jag är okej, säger Céline Estassy, som leder Ljusdals lucior.

– Man ska kunna sjunga och det ska vara en musikupplevelse.

Också lottningen är något som kommit till på senare år.

– Jag tycker lottningen är en jättebra idé, jag hade nog inte ställt upp annars, säger Lina Olofsson och får medhåll av kompisarna.

– Annars är det väl den med störst släkt som vinner, säger Henriette Estebring och skrattar.

Mer läsning

Annons