Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna kan förlora sitt elevombud

/
  • Birgitta Piippola har varit elevombud i Ljusdals kommun i drygt två år, men nu försvinner tjänsten och hon får annan sysselsättning.

Elevombudet kan försvinna i Ljusdal. Men utbildningschef Stefan Meuller menar att det inte kommer drabba eleverna.

– Det är inte frågan om att lämna barnen i sticket. Funktionen kommer att finnas kvar, säger han.

Annons

I budgetberedningen inför 2011 ligger det på förslag att tjänsten som elevombud ska upphöra. Tjänsten, som har funnits i drygt två år, går inte under skollagen och var då den tillsattes ett lokalt politiskt initiativ. I dag anses inte tjänsten nödvändig och man föreslår att den ska upphöra.

Om elevombudstjänsten försvinner betyder inte det att funktionen också försvinner, förklarar Stefan Meuller.

– Det är inte helt okomplicerat. Vi har konstruerat en roll som det inte finns lag på. Elevombudet kan bara vara stödjande, det är barnombudsmannen som har kontroll, säger Stefan Meuller.

Stefan Meuller förklarar att elevombudet har fungerat som en stödjande funktion och att Barn- och utbildningsförvaltningen och nämnden får ta ett större ansvar om tjänsten försvinner. Men det yttersta ansvaret ligger på skolans rektorer. Med den förväntade skolförändringen kommer det finnas ett barn och elevhälsoteam där man kommer kunna garantera en kurator på varje skola som kan stödja i sådana frågor som elevombudet tidigare gjort.

När budgeten för 2011 är klar kommer det tas beslut huruvida tjänsten försvinner eller inte.

Mer läsning

Annons