Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever informerar inför gymnasievalet

Gymnasievalet närmar sig och det är inte många nior som vet vad de ska välja och vad de kan bli efter den utbildning som de väljer. Därför är nu gymnasieelever ute i skolornas årskurs nio för att ge information om gymnasieprogrammen.

Annons

Henrik Estander, Malin Ekenberg, Karin Ångman och Oskar Persson var några nioendeklasare på Stenhamreskolan som häromdagen fick information.

– Det har varit bra, det är kul att få veta mer om de linjer man är intresserad av att gå. Hittills har jag varit och lyssnat på hotell och restaurang, estetisk - musik samt bild, och samhällsprogrammet, säger Henrik.

– Jag tycker det är bra att få gå och lyssna på programmen. För allt man tror kanske inte stämmer med hur det egentligen är på de linjerna. Jag har lyssnat på handelsprogrammet från Hudiksvall, samhälle, hotell & restaurang och byggprogrammet i Ljusdal, säger Malin.

I höstas sökte 108 av totalt 222 elever andra kommuner än Ljusdals kommun. Anledningen till att de flesta flyttar är nog spänningen, och att få prova på nåt nytt eller att programmet helt enkelt inte finns på bostadsorten. Men det var även 74 elever som sökte till Ljusdal från andra kommuner, de flesta till naturbruksprogrammet.

– Om inte programmet jag vill gå skulle finnas på min bostadsort så skulle jag inte ha något problem med att flytta dit den finns, man ska ju gå det programmet man skulle trivas på, säger Oskar.

Alexander Wiskum

Mer läsning

Annons