Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldningsförbud kan bli aktuellt i veckan

/
  • Räddningstjänsten rekommenderar att du grillar på platser som är speciellt avsedda för eldning.

I det varma sommarvädrets fotspår följer också större risk för skogs- och gräsbränder. Räddningstjänsten uppmanar nu lokalbefolkningen att bara elda på platser som är speciellt avsedda för eldning.

Annons

– Det är riktigt torrt nu, det märker vi på hyggen och runt om i marken. Man ska ner en bra bit i jorden för att komma till väta, berättar Bengt-Olov Wennberg vid räddningstjänsten i Ljusdal.

Det har under ett antal dagar rått höga temperaturer i landet, något som lockar till utomhusaktiviteter och bad. Men torkan innebär också att du som privatperson bör bli allt mer försiktig med var du eldar och hur du sköter grillen.

– Det viktigaste är helt enkelt att man släcker efter sig när man eldat, säger Bengt-Olov Wennberg som de senaste dagarna sett naturen bli allt torrare.

– Det går väldigt snabbt, det räcker med en gnista så kan man ha startat en skogsbrand, förklarar han.

Räddningstjänsten tar varje morgon emot en prognos för dagens brandrisk. Prognosen ter sig i form av en skala, vilken går från ett till fem.

– Måndagen beräknades ligga på en trea, medelrisk alltså, men jag tror att det blev värre under dagen, berättar Wennberg.

– Vi rekommenderar att man som privatperson begränsar eldningen till uppbyggda eldstäder, speciellt om värmen fortsätter.

Mer läsning

Annons