Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk kris för Föreningarnas hus

/
  • Föreningarnas hus i Färila har hamnat i ekonomisk kris. På tisdagen diskuterade delar av styrelsen med representanter med ABF, som sagt upp sitt hyresavtal, om ett framtida samarbete, från vänster Elving Bohlin, Maria Westh, Christina Embretsen, Inger Sandberg, Annika Munkestam Mårdberg och Göran Westh.

Föreningarnas hus i Färila befinner sig i ekonomisk knipa. Hyresgästerna flyr det före detta kommunalhuset och mycket talar i nuläget för att föreningen tvingas lägga ned verksamheten.

Annons

Det var i slutet av 1990-talet som föreningen Föreningarnas hus bildades och genom ett nyttjanderättsavtal med kommunen övertog ansvaret för det före detta kommunalhuset invid kyrkan.

I dag finns bara två permanenta hyresgäster i huset, ABF och anhörigcentret Gläntan. Men ABF har sagt upp hyresavtalet och därmed förlorar föreningen en viktig inkomstkälla.

Föreningarnas hus gjorde en förlust under 2008 och kommer även i år att få röda siffror i bokslutet. Likviditeten är låg och vid årsskiftet räknar föreningen med att ha endast omkring 9 000 kronor i kassan. Det är främst kostnader för uppvärmning av lokaler som ökat under senare år. Dessutom finns ett uppdämt behov av renovering.

– Jag trodde när jag tog över som ordförande att föreningarna på orten skulle ha ett intresse av att huset fanns kvar och att föreningarna skulle utse representanter till föreningens styrelse, säger Annika Munkestam Mårdberg, som är styrelseordförande för Föreningarnas hus.

Något sådant engagemang har hon inte sett. Tvärtom är det endast ett fåtal personer som fått dra det tunga lasset att driva verksamheten.

– Det går inte längre. Kan vi inte få hyresgäster i huset så blir det inte möjligt att driva verksamheten vidare. Då blir det nedläggning, säger Annika Munkestam Mårdberg.

Mer läsning

Annons