Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen nisch för överlevnad

De svenska bönderna är hårt trängda. Men genom att nischa in sig där det finns efterfrågan har bonden stora möjligheter. Det menar Britt-Marie Stegs på Hälsinge Lantkök.

Annons

Det är svårt att få lönsamhet i det svenska jordbruket och många bönder tvingas lägga ned verksamheten.

Men allt är inte nattsvart. Bönderna har möjligheter. Men då gäller det att hitta den rätta inriktningen.

– Med våra produktionsförutsättningar kan vi inte konkurrera med det billigaste köttet. Vi måste hitta nya vägar, menar Britt-Marie Stegs på Hälsinge Lantkök.

Lantköket är inriktat på kvalitetskött. Det handlar inte om ekologisk produktion utan om särskilda kvaliteter.

Jon Eriksson på Bodarna lantbruk i Bollnäs har valt nisch. Det handlar om uppfödning av kalvar med ljust kött som främst levereras till restauranger.

– Kalvarna får själva välja fritt vad de vill äta av vallfoder, spannmål och mjölk. Med mycket mjölk och mycket spannmål blir köttet ljust. Det skapar vi på naturlig väg och inte med mörka stallar som på kontinenten.

Genom att leverera kött av rätt kvalitet får Jon Eriksson lite bättre betalt. Men det krävs merarbete.

Mer läsning

Annons