Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen insats guld värd

/
  • – Med en egen brandsläckare kan man göra stora insatser vid en brand. Det är något vi verkligen försöker jobba på, säger Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal.

Hälften hade inte gjort någon egen insats när de drabbades av bostadsbrand. Det visar en undersökning som MSB har gjort. – Det är något som vi verkligen försöker driva på här, säger Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal.

Annons

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har följt upp räddningstjänstens insatser vid bostadsbrand inom fem räddningstjänster, dock ingen inom Gävleborgs län.

119 bränder har följts upp. 95 procent av de drabbade sa att de fått ett bra bemötande av räddningstjänsten och 85 procent att de fått ett bra omhändertagande. Däremot tyckte var tredje att själva släckningen borde ha utförts bättre.

– Räddningstjänsterna behöver bli bättre på att hantera bränder och kommunicera vad de gör och varför resultatet blir som det blir, säger MSB i sin rapport.

Ett annat intressant svar är att hälften av de drabbade uppgav att de inte gjort någon egen insats för att begränsa branden.

– Den förmågan måste förbättras, menar MSB.

Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal, säger att de aldrig brukar bli bedömda för sin räddningsinsats.

– Men visst finns det bättre och sämre släckningar för oss.

– Om de drabbade har gjort nåt själv har vi bättre förutsättningar. Och det är något vi verkligen försöker driva på. Med en egen brandsläckare kan man göra stora insatser för att hålla branden i schack tills vi kommer. Det handlar om några minuter innan branden blir omfattande.

Mer läsning

Annons