Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtade spår är redo i skidparadiset: "Planerar att samtliga spår ska öppnas"

/
  • Anders Snar, som äger och driver skidanläggningen i Harsa, vallar ett av paren längdskidor som snart ska användas till att skida runt längs spåren.
  • Söderhamnsbördige Pontus Orre, numera bosatt i Stockholm, och Alexander Lundholm, Stockholm, är på en skidsemester i Järvsö och efter att ha tillbringat några dagar i Järvsöbacken var det på onsdagen dags för dem att göra premiärturen runt skidspåren i Harsa.
  • Det var först i måndags som de första skidspåren ute i terrängen kunde öppna i Harsa. Snömängderna i veckan har möjliggjort att samtliga spår kommer vara åkbara till helgen.

De senaste dagarnas snöfall har varit något som många längtat efter. Däribland alla skidentusiaster som har sett fram emot att få ta fram laggen. Snön har möjliggjort att längdskidspåren på flera håll i Ljusdals kommun nu kan öppnas.

Annons

Så kom snön till slut. För skidåkarna är den efterlängtad. Fram till nu har det inte funnits tillräckligt med snö för att kunna öppna längdskidspåren i kommunen. Men från och med denna vecka har skidspår på flera håll haft säsongspremiär, däribland elljusspåren i både Ljusdal, Färila och Järvsö.

– I både Ljusdal och Färila är det nyspårat. Det är först nu som vi har fått tillräckligt med snö för att kunna göra några spår, säger Bengt Jonsson, idrottsplatsvaktmästare på Ljusdals kommun.

Läs mer: Hotet mot skidparadiset Harsa

I Ljusdal är runt sju kilometer spårade och i Färila finns en slinga på tre kilometer att åka på. På onsdagen var kommunen ute och plogade upp motionsspåret på Kyrksjön. Invid det kommer också ett längdspår att dras runt sjön.

– Det har inte varit bästa kvaliteten på snön eftersom det har varit kall snö. Det är inte jättebra för att göra spår av men om det får frysa på sig nu så kommer det nog bli bra om några dagar, säger Bengt Jonsson.

Någon mil utanför Järvsö ligger skidanläggningen Harsa och där har längdentusiaster samlats i många decennier. Men även där har säsongen varit sen och det var först i måndags som de första spåren ute i terrängen kunde öppnas. Harsa har gjort sig känd som en snösäker plats, men det hjälps inte om vintern låter vänta på sig.

– I måndags öppnade vi ett par spår, i tisdags öppnade vi Lätta Milen och till helgen planerar vi att samtiga spår ska öppnas, säger Anders Snar, som äger och driver skidanläggningen i Harsa.

Läs mer: Hotet mot skidåkning i Harsa utelämnas i nytt brev om vindkraft

Fram till nu har endast ett kortare skidspår på Harsasjön varit öppen för skidsugna åkare, ute i terrängen däremot har det funnits för lite snö. Men efter veckans snöfall mäter snödjupet i Harsa runt 40 centimeter, berättar Anders.

Längs skidspåret utanför Harsagården glider några längdskidåkare förbi och deras stavar knarrar stämningsfullt i den kalla snön. Deras andedräkter bildar stora moln ovanför deras huvuden. Det märks att temperaturen letar sig ner mot femton minusgrader.

– Det har varit några år med sen säsongsstart nu. Man är alltid lite orolig när det inte kommer någon snö. Men nu är det skönt igen, säger en nöjd Anders Snar med ett skratt.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons