Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter vårt avslöjande: Avskedade Seko-ombudsmannen anmäls för miljöbrott

/
  • På fastigheten Vikarudden finns det mycket som har byggts utan vare sig bygglov eller strandskyddsdispens.

Efter att helahälsingland.se avslöjat olovliga byggen i Seko-härvan har kommunen nu polisanmält den avskedade ombudsmannen Bosse Hedin för brott mot miljöbalken. Han är sedan tidigare föremål för polisutredning med anledning av de försvunna 14 miljonerna från Seko-klubben Väg och Ban Gävle-Dala.

Annons

Det var i slutet av juli som helahälsingland.se avslöjade att en sjönära fritidsanläggning norr om Ljusdal kunde kopplas till Seko-affären. Fastigheten kallas Vikarudden och den försökte Gävle-Dalaklubbens fritidsförening köpa för sex år sedan. När föreningen inte fick förvärvstillstånd köpte Bosse Hedin den själv.

Under åren har stora ingrepp gjorts på fastigheten, utan att ägaren har sökt vare sig bygglov eller strandskyddsdispens. Nu har plan- och byggenheten anmält saken till polisen för brott mot miljöbalken. Den misstänkta gärningen är byggnation och privatisering av mark inom strandskyddat område.

– Det blev ett ärende direkt när vi blev uppmärksammade på det genom Ljusdals-Posten. Vi visste inte om det tidigare. Det var nytt för oss, säger plan- och byggchefen Helena Olovsdotter Haglund.

Som underlag för sin polisanmälan har plan- och byggenheten gjort ett besök på plats, dokumenterat vad som har byggts samt mätt upp avstånd och byggytor. Det som främst har fångat deras intresse är den strandnära bastun, grillkåtan, den permanent uppställda badtunnan med tillhörande trall samt den hårdgjorda ytan där det står husvagnar, berättar bygglovhandläggaren Simon Rosell.

– Det är åtgärder som har skett inom strandskyddat område som vi bedömer skulle ha krävt en strandskyddsdispens. Bryggan är också ett strandskyddsärende.

När det gäller dessa har plan- och byggenheten skickat en åtalsanmälan till miljöenheten på Gävleborgspolisen. De har också upprättat ett ärende om olovligt byggande enligt plan- och bygglagen.

– Då är det sedvanligt att man först skickar en begäran om förklaring där de får chansen att yttra sig och säga varför man har gjort som man har gjort, säger Simon Rosell.

Det är flera av åtgärderna som kräver bygglov, enligt Simon Rosell.

– Helt klart är att grillkåtan och bastun definitivt skulle ha krävt bygglov. Den hårdgjorda ytan skulle minst ha krävt ett marklov, genom att det sker inom strandskyddsområde. Det beror på vad som är syftet med den. Där fanns även en elstolpe och en iordninggjord grillplats.

Husvagnar kan man ställa upp under kortare period utan bygglov.

– Men om det blir under en längre period är de bygglovspliktiga. Då är frågan om han bara ska ha dem uppställda eller ha en kommersiell camping. Det skulle ha krävt olika tillstånd, bygglov eller detaljplan beroende på hur man ska se det.

Läs allt om Seko-skandalen här!

Mer läsning

Annons