Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter terrorhotet: "Vore naivt att inte vara orolig"

/
  • Kommunalråd Lars Molin menar att Ljusdalsborna inte behöver känna oro.

Terrornivån är höjd till den högsta någonsin i Sverige. Polisen har höjt sin bevakning runtom i landet, så även i Hälsingland. Ljusdals kommuns arbete förändras inte, men vaksamheten stärks.

Annons

Läs mer: Sverige höjer terrorhotnivån – följ liverapporteringen här

Redan i februari i år riktade Mona Sahlin kritik åt att många kommuner är naiva. Man blundar för den våldsbejakande extremismen, menade den nationella samordnaren. Uttalandena kom inte långt efter attentatet i Köpenhamn, där tre personer sköts till döds. Redan då hördes larm om hur svenskar ansluter sig till terrorgruppen IS, och Mona Sahlin pekade på att flera kommuner saknar beredskap vid terrorattentat.

Ljusdals kommunalråd Lars Molin (M) bekräftade i samband med uttalandena att det inte fanns någon speciell beredskap i Ljusdal. Så gäller även nu.

– Det här är en rent polisiär sak. Så vitt jag vet förändras inget för oss i Ljusdal. Vi har inte fått direktiv från statsmakten att göra något, säger Stig Olsson, säkerhetsansvarig i kommunen.

Om ett terrorattentat skulle inträffa i Ljusdal, hur skulle det hanteras?

– Det är svårt att svara på, det beror alldeles på vad som sker. Det finns en organisation för krislägen och sådant arbete, och det sätts naturligtvis i gång vid händelse.

Läs mer: Här saknas strategier

Kommunen jobbar i stället vidare förberedande, utifrån informationsmaterial från nationella samordnare. Det är sådant som alla kommuner får, berättar Stig Olsson.

Det är främst personal som jobbar inom skola, eller med ungdomar på andra sätt, som är extra vaksamma när det gäller våldsbejakande extremism.

– Man får försöka hålla ett öga på om sådant förekommer, men det finns inget som tyder på det i Ljusdal, säger Stig Olson.

På grund av den senaste tidens händelser håller även kommunalråd Lars Molin även fortlöpande kontakt kommun- och säkerhetschefen.

– Den infon jag har är att vi ligger grönt till, det finns ingen hotbild här. Skulle det förändras blir jag omedelbart informerad, säger Lars Molin.

När det gäller arbetet med våldsbejakande extremism berättar kommunalrådet att inga förändringar är att vänta. Ett handlingsprogram för frågorna har enbart diskuterats.

– Hittills har man sagt att det inte finns ett behov. Och med det menar jag inte att vi inte arbetar med det, utan att förvaltningen gjort bedömningen att sättet vi arbetar på räcker, säger Lars Molin.

Däremot ska Ljusdalsborna bli mer informerade om hur arbetet går till i framtiden.

– Jag tror att invånarna är intresserade av att veta hur vi jobbar med det här, och ett program där vi tydligt redovisar för det kommer att tas upp nu på måndag, berättar Lars Molin.

Läs mer: Polisen om terrornivån: Vi har utökad bevakning i Hälsingland

Kritiken som Mona Sahlin yttrade i början av 2015 förstår kommunalrådet.

– Jag håller med henne om att det vore naivt att inte vara orolig. Jag har faktiskt i flera veckor innan det här hemska i Paris inträffade funderat över utvecklingen, och jag känner såklart viss oro, säger Lars Molin.

Men det behöver inte Ljusdals invånare göra, menar både han och Stig Olsson.

– Att vi som politiker däremot tar den här utvecklingen på allra största allvar, det är bara sunt, samt att vi är alerta och vaksamma, säger Lars Molin.

Läs mer: Sverige i nationell beredskap: "Vanliga människor kommer att uppleva en stark polisnärvaro"

Läs mer: Bekräftat: Sverige i nationell beredskap efter terrorhot

Läs mer: Uppgifter: Han är IS-medlemmen som svensk polis jagar

Mer läsning

Annons