Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter många diskussioner – utbildningsnämnden har tagit beslut om nedskärningar i skolan

/
  • Christian Jensen påpekade under mötet att nämnden borde ta hänsyn till en ny förordning från Arbetsmiljöverket.
  • Utbildningsnämnden tog beslut om sparpaket i folkparkens restaurang.

Till slut togs under torsdagen beslut om det omdiskuterade sparpaketet i utbildningsnämnden i Ljusdal. Det blir en generell nedskärning på Slottegymnasiet med 2 miljoner kronor nästa år och på förvaltningen med 1,5 miljoner kronor.

Annons

Utbildningsnämnden skulle redan i september ta beslut om vilka nedskärningar som ska göras för att få budgeten i balans. Då föreslogs bland annat nedläggning av hantverksprogrammet Textil design och Estetiska programmet musik samt större barngrupper i förskolan. Kritiken mot förslagen blev dock stor och de återremitterades till arbetsutskottet.

Läs också: Kritiken mot sparförslag i skolan blev för stark – beslutet skjuts upp

Till onsdagens möte i utbildningsnämnden hade ett nytt förslag tagits fram. Då var det ett generellt sparkrav på såväl gymnasieskolan som förvaltningen med sammanlagt 3,5 miljoner kronor som låg på bordet. Dessutom vill man spara 200 000 kronor på skolskjutsarna.

Läs också: Gymnasielinjer på Slotte kan läggas ner för att spara pengar

Förslaget röstades igenom, men inte utan diskussion. Stina Michelsson (S) tycker det är fel att lägga generella sparkrav på förvaltningen.

– Jag tycker inte det är schysst att lägga över budgeten på dem. Vi ska ta ansvar för budgeten och tala om hur vi vill styra.

Hon anser också att den öppna förskolan borde ha funnits med i sparförslaget och ifrågasatte besparingar inom skolskjutsarna.

Läs också: Majoritet mot sparförslag på skolan

– Det kan bli ganska allvarliga konsekvenser, bland annat minskade antal lektioner när det gäller simundervisning och man kanske måste neka funktionshindrade elever.

Kristoffer Hansson (MP) kallade de generella sparbetingen för rysk roulette.

– Gör om, gör rätt, säger han.

Mitt under debatten delade Christian Jensen, ombud för Lärarnas riksförbund, ut en pressrelease från Arbetsmiljöverket till ledamöterna. Den handlar om en ny föreskrift gällande arbetsbelastning och arbetsrelaterad ohälsa. Han kritiserar osthyvelmetoden på skolan och menar att besparingarna bryter mot skollagen.

– Det här är en föreskrift som är bindande. Den kan få stora konsekvenser. Man kan inte säga åt personalen att springa fortare och hoppa högre.

Men Yvonne Oscarsson (V) tyckte skriften var svår att ta till sig på sittande möte och därför inte skulle hanteras i budgetbeslutet.

Budgetförslaget klubbades igenom med knapp marginal av Valliansens representanter. Övriga röstade nej.

Läs också: Kulturchefen om sparförslag: "Beklämmande oprofessionellt"

Mer läsning

Annons