Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter broraset: Snart ska en ny gångbro byggas vid Centrumhuset

/
  • Efter broraset gick dörrarna från Centrumhusets övervåning ut i ingenting.
  • Det var en brödbil som fastnade under gångbron och sedan orsakade raset.

För drygt ett år sedan raserades gångbron på baksidan av Centrumhuset i Ljusdal. Nu har Diös Fastigheter fått bygglov och tänker bygga upp en likadan bro igen, kanske redan innan jul.

Kommer du ihåg broraset? Se förödelsen efter raset

Annons

Det var i början av november förra året som en brödbil körde fast under gångbron mellan Centrumhuset och Postplans parkering. När chauffören sedan backade undan så revs hela bron och ramlade ner på gatan.

Läs också: Bro rasade efter krock med lastbil

Under en period var det oklart om gångbron skulle komma på plats igen. Det saknades originalritningar på konstruktionen och dessa fick därför specialbeställas.

– En konsult har fått göra nya konstruktionsritningar, så det blev en extra vända där, säger Stefan Wiklund, teknisk förvaltare på Diös Fastigheter, som äger fastigheten.

Läs också: Risk för katastrof om det hänt på affärstid

Nu har de fått bygglov och kommer att bygga en likadan bro på stället igen. Den här gången kommer den dock att markeras tydligare för att undvika att något liknande händer igen.

Läs också: Efter raset – bron byggs upp

– Det kommer fortfarande att vara samma konstruktion som tidigare, däremot kommer vi att komplettera med reflexskyltar och göra vad vi kan för att folk ska se den bättre. Så vi kommer att förebygga så mycket som möjligt, säger Stefan Wiklund.

I bygglovet anger företaget att man gärna vill ha byggnationen klar till jul. Men om det blir så beror på delvis på om entreprenören tror sig hinna med uppdraget innan dess, enligt Stefan Wiklund.

– Sedan tänker jag även ställa frågan till hyresgästerna om de hellre ser att vi startar efter jul. Det viktigaste är att det sker på rätt tidpunkt för deras verksamhet.

Mer läsning

Annons