Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter brandattentatet mot kommunhuset – nu åtalas en man för två bränder och två hot

Mannen ska ställas inför rätta för branden i förvaltningshuset i Ljusdal.

Annons

Den 30 september tände en man eld inne i förvaltningshuset i Ljusdal. En brand utbröt och anställda och besökare fick lämna byggnaden.

Se tv-inslaget: Det dramatiska släckningsarbetet

Nu åtalas en man för grov mordbrand.

Bland bevisningen mot mannen finns övervakningsfilmer som enligt åklagaren visar hur han rörde sig i Ljusdal den aktuella förmiddagen. Han ska bland annat ha filmats vid OKQ8 då han enligt uppgifter i utredningen köpte bensin.

Se den klickbara kartan: Här var mannen före branden

Mannen åtalas även för ytterligare en brand i somras, men det brottet är rubricerat som skadegörelse. Det var natten mot den 12 juni som en förbipasserande lastbilschaufför slog larm om en brand vid Statoilmacken i Järvsö. När räddningstjänsten kom fram brann det i en behållare intill en bensinpump.

Läs mer: "Det kunde ha gått väldigt illa"

Dessutom åtalas mannen för olaga hot mot två personer. Hoten riktar sig dels mot socialdemokraternas ordförande i Ljusdal, Örjan Fridner, och dels mot en kvinna. Enligt åtalet har mannen i telefonsamtal uttalat hot mot dem och deras barn.

Läs mer: "En väldigt påfrestande tid"

Rättegången kommer att hållas i Hudiksvalls tingsrätt inom kort.

Den åtalade har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning. Den visar att det kan vara så att han lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns skäl att låta honom genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

Läs även: Det här innebär grov mordbrand

Mer läsning

Annons