Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effektivaste gruppboendet läggs ned

/
  • De här siffrorna har vi aldrig sett men vi hade på känn att vi har en lägre bemanning, säger personalen på Gärdebo. Från vänster Eva-Karin Arwén Skoglund, Ingrid Lovén, Karin Wängman, Gina Engberg, Britta-Karin Dahl, Monica Fransson, Maria Eklund och Anna-Karin Jonsson.

En kartläggning av effektiviteten inom samtliga LSS-boenden har gjorts i kommunen. Gärdebo hade den klart högsta effektivitetskvoten, men nu väntar nedläggning.

Annons

Metoden kallas Krut, som står för kvalitets- och resursutveckling. Boendena poängsätts enligt ett system utifrån individernas behov. Poängen ger ett bemanningsbehov som jämförs med den verkliga bemanningen. Detta ger ett effektivitetsindex.

– Med den här metoden är 24 en rimlig effektivitet. I Ljusdal har tre boenden ungefär den bemanningen, fem har en högre bemanning och ett boende har lägre bemanning, berättade konsulten Karin Bohlin då hon föredrog siffrorna för omsorgsnämnden.

Det boende som avviker med låg bemanning är gruppboendet Gärdebo på Gärdeåsen. Där är effektivitetskvoten 26,4 vilket ska jämföras med riktvärdet 24. Bemanningen borde ligga på 7,15 tjänster men är i verkligheten 6,5 tjänster.

– Det här hade vi på känn och det här är något vi påtalat i flera år. Vi har en lägre bemanning, säger personalen på Gärdebo då de för första gången får svart på vitt att deras antaganden varit korrekta.

Men äran av att vara kommunens effektivaste LSS-enhet är inget som personalen får jubla särskilt länge över. Ett nedläggningsbeslut har hängt över Gärdebo en tid och i sommar eller i höst är nedläggningen av Gärdebo ett faktum. Detta då det nya boendet Slottebacken är klart att tas i bruk.

Mer läsning

Annons