Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystert jobbläge i Ljusdal

Det är svårt att se någon ljusning för arbetsmarknaden i Ljusdal. En ny prognos från arbetsförmedlingen pekar på att arbetsmarknaden i länet som helhet fortsätter att gå trögt till följd av svag konjunktur och fortsatta strukturella förändringar.

Annons

Under 2012 väntas sysselsättningen i landet öka med 5 000 personer och öka ytterligare med 15 000 personer år 2013.

Arbetsförmedlingens chef i Ljusdal, Micke Ohlsson, ser små möjligheter för Ljusdals kommun att få del av de jobb med spets som väntas inom data- och it-teknik.

– Den form av spetskompetens som tidigare fanns inom it-företagen bland annat programmering har i stor utsträckning försvunnit ur kommunen, säger han.

Han är trots det hoppfull om att det ska gå att få fram nya jobb, främst inom tjänstesektorn och besöksnäringen.

Att kommunen, utvecklingscentrum, Närljus och arbetsförmedlingen intensifierar sitt samarbete ser han som en ljusning i det annars mörka läget på den lokala arbetsmarknaden.

– Det gäller att kunna bredda synen på arbetsmarknaden och släppa in unga, nyanlända och de som länge stått utanför arbetsmarknaden.

Han hoppas också på en bättre framförhållning inom vård och omsorg, där stora personalavgångar kommer inom en nära framtid.

– Om vi tvingar personer med kompetens inom det området att flytta till jobb på andra orter, så kan det få negativa följdverkningar även inom andra sektorer. Om familjer flyttar finns risken för att nyckelkompetens inom andra företag försvinner, säger Micke Ohlsson.

Mer läsning

Annons