Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstolen om hoten mot Örjan Fridner: "Inte sannolikt att det var någon annan"

Mannen som döms för brandattentatet i Ljusdals förvaltningshus döms även för att ha hotat kommunpolitikern Örjan Fridner (S).

Annons

Den 11 september i fjol riktades hot mot Örjan Fridner, ordförande för arbetarekommunen i Ljusdal och ledamot i Ljusdals kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Hoten kom via flera telefonsamtal. Ett samtal kom till kommunens växel, ett spelades in på hans telefonsvarare i hemmet och ett tredje hot spelades in på hans mobilsvar. Även Fridners vuxna barn omfattades av hotelserna.

– Det kom så nära i och med att mina barn drogs in. Det var riktigt obehagligt. Vi sov i skift på nätterna, berättade Örjan Fridner under rättegången i december.

Läs mer: Örjan Fridner: "Jag har funderat på att avgå"

Samma man som anlade branden i förvaltningshuset den 30 september, ställdes även inför rätta för att ha hotat Fridner och en kvinna på ett inkassoföretag i Stockholm.

Läs mer: Så blev domen mot mordbrännaren

Mannen nekade, och det framkom heller inget motiv till varför Örjan Fridner blev utsatt. Utredningen visade dock att samtalet till Fridners hemtelefon kom från den åtalades mobiltelefon. Den som hotade krävde pengar och uppgav ett kontonummer som hör till den åtalade.

Den åtalade mannen förklarade inför rätten att hans bekanta brukar använda hans telefon och även hans bankkonto för överföringar. Ett erkännande som skickats från hans Facebook, förklarade han också med att någon annan loggat in sig på hans Facebookkonto.

Hudiksvalls tingsrätt tror inte på de förklaringarna, utan skriver i domen att "det framstår inte som sannolikt". I stället anses det ställt utom rimligt tvivel att det var den åtalade som framförde hoten.

I samma dom som den grova mordbranden, döms mannen därför också för olaga hot. Örjan Fridner tilldöms 8 000 kronor i skadestånd.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning