Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol ger rätt till sjuklöne-ersättning

Det är kommunen som ska stå för sjuklönen när en personlig assistent är sjuk, oavsett om den personen är anställd av ett privat bolag.
Det konstaterar länsrätten i två domar, och ger därmed omsorgsnämnden en knäpp på näsan.

Annons

Två personer med rätt till personlig assistans har av kommunen nekats ersättning för merkostnader som uppstått när ordinarie assistenter varit sjuka. Omsorgsnämndens beslut har överklagats till länsrätten och det är där de två assistansberättigade personerna nu fått rätt.

I båda fallen anlitar de privata assistansbolag, och i båda fallen har det funnits inhoppande vikarier, men det är inte därför det uppstått merkostnader. Lönen till dem täcks av den redan beviljade assistansersättningen som betalas ut från Försäkringskassan. Däremot blir den som beviljats assistans, och som därmed är arbetsgivare, skyldig att betala sjuklön och därtill kommande sociala avgifter till den sjuka assistenten. Och det är den kostnaden som kommunen ska ersätta.

I båda fallen har kommunen hävdat att underlagen som kommit in för att bevisa kostnaderna inte varit tillräckliga men det håller länsrätten inte med om. Ersättning ska betalas ut, i ett fall med 935 kronor, i det andra med 8 300 kronor.

Mer läsning

Annons