Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dolda skatter i skogen

/
  • Visst syns gravröset när man väl står vid det, men det är inte alltid lätt att få ögonen på forn- och kulturminneslämningar för den som är i skogen för att jobba.
  • Den välbevarade men dolda stenkällaren daterad 1911 är ett konstverk i sig, värt att beundra.
  • Gravröset från 1000-talet är markerat med en vimpel i markhöjd. För markägare finns landsbygdsstöd att söka för att röja och sätta skyltar kring lämningar.
  • Intressant, tyckte skogsmaskinförarna Lars Jonsson och Daniel Jonsson om Skogsstyrelsens kurs.
  • Gamla kulturväxter i skogen är ofta ett tecken på att det funnits bebyggelse på platsen.
  • Kenth Hägg, i mitten, är van att hålla kurser om lämningar i våra skogar.
  • Skogsmaskiner, och speciellt markberedning, är det som står för den största skadeprocenten på våra lämningar. På Skogsstyrelsens kurs lär sig eleverna upptäcka och undvika lämningarna.
  • I grönskan döljs en gammal husgrund. Där lämningar finns bör man röja så att trädens rötter inte spränger sönder gamla byggnadsverk.
  • Ett stenblock, som i dag är delvis dolt av mossa men en gång kom till platsen där en familj hade både bostad och försörjning.
  • Skogsmaskinföraren Benny Dolve, till höger, har med åren lärt sig en del kännetecken på kultur- och fornminneslämningar.

Från hytten på en skogsmaskin måste föraren inte bara ge akt på terrängen, marken och träden. I skogarna finns också gott om värdefulla kulturlämningar – men det gäller att upptäcka dem.

Annons

– Det här är inte lätt att veta vad det är, om man åker i skogen med maskiner. Det är lätt att man kör över det, säger Kenth Hägg från Skogsstyrelsen.

Han står vid kanten av ett stenröse, och undervisar entreprenörer inom skogsbruket om kultur- och fornlämningar, hur man upptäcker dem och vad man bör göra för att skydda dem.

Just det här röset, på en sluttning av Ranungsberget nordväst om Ljusdal, markerar en järnåldersgrav från tidigt 1000-tal. Det ligger längs en gammal pilgrimsväg och kanske blev det uppfört för en pilgrim som dog längs vägen.

Graven är ett av flera exempel på lämningar, som ett 20-tal av Holmens entreprenörer fick se exempel på under en utbildningsdag i veckan.

– Nu har jag haft kurser med så mycket folk, så nu vill jag inte se några mer traktorvägar över sådana här lämningar. Det finns en vision inom skogsbruket att vi ska ha noll skador på fornlämningar. Därför är det positivt att Holmen utbildar folk, säger Kenth Hägg.

Mer läsning

Annons