Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsolycka på äldreboende

En äldre person på ett av Ljusdals kommuns äldreboenden föll ur sin rullstol och skadades så svårt att hon avled några dagar senare.
Dödsfallet har lett till att kommunen har sett över rullstolsbeståndet i äldreomsorgen för att förhindra liknande olycksfall.

Annons

Den boende som avled till följd av rullstolsolyckan var en kvinna på drygt 90 år. Hon satt och åt frukost i sin lägenhet när det hände. Kommunens utredning enligt lex Sarah visar att kvinnan hade en säkerhetssele och rullstolen var låst. Däremot saknade rullstolen tippskydd.

Rullstolen var en så kallad transportstol och inte den som kvinnan brukade använda vid vistelse inomhus i vanliga fall. Så där har ett fel begåtts. Men i utredningen konstateras också att transportstolen inte är mer tippbenägen än den ordinarie.

Båda rullstolarna tippar dock ganska lätt om de är låsta och den som sitter i den försöker sparka sig bakåt.

– Efter olyckan har vi sett över hela rullstolsbeståndet på våra boenden så att det här inte ska behöva hända igen, säger socialchef Marita Wikström.

Förutom att det var fel rullstol som användes och att den saknade tippskydd anser både utredare och medicinskt ansvarig sjuksköterska att det inte går att hävda att någon gjort något fel i samband med den nämnda dödsolyckan.

Dödsolyckan med rullstolen är ett av tolv ärenden enligt lex Sarah som kommunen fått in i år. De flesta handlar dock om brister i bemötandet gentemot kunder och deras anhöriga.

Mer läsning

Annons