Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital film i 3D på Rio

/
  • Inne i salongen har tre bänkrader försvunnit för att ge plats för en lounge och ytterligare fyra högtalar förstärker ljudet. Krister Ellström är beredd för den digitala premiären på lördag.

På lördag tas ännu ett steg i Ljusdals biohistoria. Då visas den första digitala filmen i 3D på Rio-biografen. Under veckan har installationen av den nya digitala utrustningen pågått.

Annons

Det är Ljusdals kommun som svarat för upphandlingen och som banat väg för pengar via Leader Hälsingebygden. Omkring 800 000 kronor kostar det att få all utrustning på plats.

Premiären för den nya utrustningen sker på lördag, då dels Disneyfilmen Bilar 2 och Harry Potter och dödsrelikerna del 2 visas – och dessutom tredimensionellt.

Vinsten med digitalisering är enklare hantering, högre bildkvalité genom högre upplösning och starkare ljus i projektorn samt bättre ljud.

Via den digitala projektorn kan man också visa 3D-film, det vill säga att man på filmduken kan betrakta filmen i tre dimensioner – längd, bredd och djup. Men få att få den effekten krävs speciella glasögon, som publiken får i foajén.

Inför höststarten har det också skett en del andra förändringar i biosalongen. De tre bakre bänkraderna har plockats bort för att ge plats åt en lounge och en handikapptoalett. I loungen tänker man installera en kaffemaskin och några ståbord, så att de som vill kan få sig en kopp och umgås med andra biobesökare innan filmen börjar.

– De här förändringarna gör vi också med tanke på konferensverksamhet, företagsevent och liknande där man kan använda loungen för samling innan man tittar på film eller lyssnar till föreläsningar, säger Krister Ellström, som äger Ljusdals Bio..

En annan tänkbar repertoar är direktsända operaföreställningar från de stora operametropolerna.

Mer läsning

Annons