Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska kosta att åka ambulans

Landstingsfullmäktige beslutade under tisdagseftermiddagen att en ambulanstransport från årsskiftet ska kosta 150 kronor för patienten.

Annons

Eftersom ambulansavgiften ska ingå i högkostnadsskyddet, innebär den ingen extra kostnad för dem som har många vårdkontakter. Ändå räknar landstinget med att tjäna fyra miljoner kronor på beslutet.

Politikerna beslutade också att införa flera nya avgifter, till exempel 200 kronor för det hälsosamtal som alla 40-åringar i länet kallas till och som hittills varit gratis.

Egentligen skulle fullmäktige ta beslut om de nya avgifterna för drygt en månad sedan. Oppositionen begärde då en återremiss och begärde den konsekvensanalys som saknades.

En konsekvensanalys har gjorts, men den fick inte oppositionen att ändra sig. Många talare tyckte att analysen var alldeles för bristfällig.

Alla oppositionspartier sa även denna gång nej till ambulansavgiften och avgiften på hälsosamtal för 40-åringar.

Landstingsrådet Björn Brink (C) sa att de nya avgifterna måste ses i sitt sammanhang.

– När Centern gick in i den nya majoriteten var ekonomi i balans ett av våra mål. Landstingets problem är inte att hålla ner kostnaderna, utan hitta inkomstförstärkningar. Vi ska naturligtvis senare utvärdera det här. Visar det sig att det får negativa medicinska eller andra konsekvenser så gör vi naturligtvis förändringar.

Mer läsning

Annons