Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir fin potatis i år

/

Det har varit gynnsamma förhållanden för potatisen i Ramsjö i år. En varm inledning på sommaren och lagom mycket regn i juli har gjort att paret Reino Jonsson och Anna-Lena Selander har stora förhoppningar på årets skörd.

Annons

Men att det verkar bli ett bra år för potatisen i Ramsjö betyder inte att det blir bra skördar i hela landet. Det rikliga regnandet i sommar har gjort att flera odlare söderut fått delar av sina odlingar förstörda. Det gör att priserna på potatis i år pressats upp. Något som gläder Reino Jonsson och Anna-Lena Selander, även om de aldrig riktigt oroat sig för framtiden som potatisodlare.

– Efterfrågan på ekologisk potatis ökar hela tiden, vi skulle kunna öka vår odling med 50 procent. Men brist på mark sätter stopp, säger Reino Jonsson.

95 procent av potatisen som paret odlar skickas till Stockholm.

– Det verkar som att folk i storstäderna är mer villiga att betala för ekologiskt, säger Anna-Lena Selander.

De närmaste dagarna räknar paret med att ta upp mellan tre och fyra ton färskpotatis som går direkt till försäljning. Resten får ligga kvar i jorden fram till första veckan i september då inlagringen börjar.

– Då tar vi upp och packar potatisen så att det finns över vintern, säger Reino Jonsson.

En månad brukar det ta att få upp all potatis och göra i ordning den för vintern. Potatisen packas och lagras i Viken, Ramsjö och levereras sedan till grossister, butiker, storkök och restauranger från Stockholm i söder till Sundsvall i norr.

Mer läsning

Annons