Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är barnen som håller Sverige rent

/
  • På tisdagen var det städdag på Gärdeåsen, då Ugglans förskolebarn samlade skräp. Det är Nils Blom, Lowe Berglund och Lova Westerlund som flyller Erik Larssons säck.
  • Elin Larsson och Maja Thorin har hittat skräp i skogen.
  • Skräpplockarjakt på Gärdeåsen. Det är Nils Blom, Signe Hjelm och Lowe Berglund som är ute på spaning.
  • Eliah Hallkvist har inte hunnit få så mycket skräp ännu i sin säck men Signe Hjelm och Stina Nordlund vill gärna fylla på.
  • Lowe Berglund har hittat en flaska som genast åker ner i sopsäcken.
  • Sigge Thorin, Olle Blom och Erik Larsson har hittat skräp.

Den här veckan ska Sverige städas. I Ljusdals kommun är det 354 personer på tio olika ställen anmälda till skräpplockardagarna i regi av Håll Sverige Rent. LjP följde förskolan Ugglans städning på Gärdeåsen.

Annons

Fler är en halv miljon människor kommer den här veckan att vara ute i naturen för att plocka skräp. De nationella skräpplockardagarna som Håll Sverige Rent initierat blir allt populärare. Faktum är att deltagarantalet slagit rekord åtta år i rad.

I Ljusdals kommun kommer det att städas på tio olika ställen. Störst har intresset varit i Järvsö. Där är det inte enbart förskolor som är anmälda till kampanjen utan dessutom hembygdsföreningen, centrumgruppen och Stenegård.

LjP följde med Ugglans förskola på tisdagen, då närområdet på Gärdeåsen städades av.

– Det är faktiskt första gången vi är med i kampanjen. Städat har vi gjort i säkert tjugo år men i år anmälde vi oss till skräpplockardagarna, berättar förskolläraren Anna Karin Hansson.

Det var ett beslut som barnen gillade.

– De är jätteentusiastiska till det här. Det blir lite grand som skattjakt, säger Anna Karin Hansson medan barnen springer runt och fyller sina sopsäckar.

Mer läsning

Annons